LezingSprekend Mokum

Zwart wit en slavernij

16 april 20:00 - 00:00

In de reeks Sprekend Mokum presenteert Huis De Pinto historische lezingen, ooggetuigenverhalen en filmbeelden over de geschiedenis van onze stad. Met deze keer...

Zwart wit en slavernij

Mark Ponte historicus en onderzoeker
Jennifer Tosch cultuurhistoricus & organisator Black Heritage Tours

Waren er ook zwarte bewoners die in in vrijheid leefden in de buurt rond Huis de Pinto?
Veel van dit soort geschiedenis is niet gedocumenteerd. Jennifer Tosch en Mark Ponte vertellen wat er wel bekend is.

Volgens het Amsterdamse recht was slavernij in de stad niet toegestaan.Tegelijkertijd woonden er slavenhandelaren in Amsterdam, die vanuit Amsterdam in tot-slaaf-gemaakten handelden. Ook werkten zwarte mensen van overzee als huisbedienden voor rijke Amsterdam. (Zie ook de 17e eeuwse ets hierboven waarin - op straat voor Huis De Pinto - een zwarte bediende te zien is.) Er waren seksuele relaties tussen witte meesters en zwarte huisbedienden - en daar kwamen kinderen uit voort.
Waar lag de grens tussen impliciete en expliciete slavernij? Hoe werden zwarten over het algemeen door de witte meerderheid bejegend? En waren er zwarte bewoners die in in vrijheid leefden in de buurt rond Huis de Pinto?
Veel van dit soort geschiedenis is niet gedocumenteerd. Jennifer Tosch en Mark Ponte vertellen wat er wel bekend is. Wegens overweldigende belangstelling toen, komen deze sprekers nu terug.

Engels gesproken

aanvang 20.00 I entree 5 euro I studenten 3,50 (contant, geen pin)
reserveren via sprekendmokum@huisdepinto.nl