Bijeenkomst

Vrijheidsmaaltijd

5 mei 17:00 - 19:00

Een Buurt Tegen Afbraak Verzet tegen de afbraak van de Nieuwmarktbuurt en de redding van Huis de Pinto

Vrijheidsmaaltijd en lezing over verzet tegen komst metro en afbraak Nieuwmarktbuurt

Op zondag 5 mei vertelt buurtbewoner en historicus Hans van Lent, samen met actievoerders van het eerste uur, over ‘de slag om de Nieuwmarkt’. Ooit was de Weesperstraat een gezellige winkelstraat. Maar in 1975 dacht het stadsbestuur er anders over, men wilde brede wegen zodat men met de auto snel de stad in kon en een metro waar alles voor moest wijken. Bijna waren de Joden- en Anthonie-breestraat ook snelweg geworden; bijna was zelfs het historische Huis de Pinto met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig is dit voorkomen, de straten volgen nog het oude patroon, en er is geen brede snelweg van Waterlooplein naar Centraal Station. 

Dit is mede te danken aan een groep actievoerders die het historische karakter van de binnenstad wilden behouden en die de verkrotte huizen wilden renoveren. Het ging niet zonder slag of stoot, en bijna vijftig jaar geleden in maart en april 1975, kwam het tot een ‘veldslag’ tussen politie en actievoerders. De actievoerders verloren op korte termijn, veel panden werden gesloopt en een metro werd aangelegd. Maar op lange termijn wonnen ze: er kwam geen grootschalige binnenstad met autowegen. 

Na afloop van de lezing is er een vrijheidsmaaltijd met soep en brood. Toegang is gratis, maar een kleine vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Koopt u a.u.b. zonder kosten een kaartje via onderstaande knop.

Inlichtingen en contact Edith de Leeuw: [email protected] 

Inloop 16.30. Vanaf 16.50 worden niet afgehaalde kaarten vrijgegeven voor de wachtlijst. Afzeggen, graag bijtijds in verband met de beperkte plaatsen.

DATUM EN TIJD | Zondag 5 mei 2024 | Aanvang 17.00 | Deuren open 16.30 | Entree 0,00 / pay what you can

bestel kaartjes