Lezing

Vrijheidsmaaltijd en lezing Diamantindustrie

5 mei 18:00 - 20:00

De diamantindustrie: van Nieuwe Achtergracht tot Jodenbreestraat

Op vrijdag 5 mei verhaalt cultuurhistoricus Daniël Metz over de Diamantindustrie in Amsterdam . Daniël Metz is de auteur van Diamantgracht. Het Joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de industrie met haar overwegend Joodse beoefenaars zwaar te lijden gehad. Enkele ondernemers hebben daarna de draad weer opgepakt, onder wie Samuel Gassan, die een slijperij begon in onze buurt aan de Nieuwe Achtergracht.

Wie vanaf het Waterlooplein naar de Nieuwmarkt loopt ziet geen smalle levendige straat vol kleine winkels en bedrijven, maar een straat vol nieuwbouw. Slechts het Sluiswachtershuisje, het Rembrandhuis en Huis de Pinto staan er nog, en in de Uilenburgerstraat heeft de oorspronkelijke diamantslijperij van Boas nieuw leven gekregen als Gassan Diamonds.

De diamantindustrie was belangrijk in de buurt. De eerste grote slijperijen stonden aan de Nieuwe Achtergracht (nu Crea-gebouw UvA), maar al snel volgde de stoomslijperij van Boas die zou uitgroeien tot een van de grootste van Europa. Ook in de Ververstraat zat een diamantslijperij en vele slijpers, klovers en snijders woonden in de buurt. Zo werden Betje en Sophie Lazarus geboren op het Waterlooplein. Zij waren de oprichters van de roosjessnijdster en -snijders vereniging, die later werd opgenomen in de ANDB, de eerste moderne vakbond in Nederland.

Na afloop is er traditioneel een vrijheidsmaaltijd met soep en brood. Toegang is gratis, maar een kleine vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Inlichtingen en contact Edith de Leeuw, email [email protected]

Inloop 17.30. Vanaf 17.50 worden niet afgehaalde kaarten vrijgegeven voor de wachtlijst. Afzeggen, graag bijtijds in verband met de beperkte plaatsen. Koopt u a.u.b. zonder kosten een kaartje met onderstaande knop,  zodat we zicht hebben op het aantal gasten.

Plaats: Huis de Pinto, Sint Anthoniebreestraat 69 / Tijd: 18.00-20.00

bestel kaartjes