Aan het begin van de 17de eeuw stond op de hoek van de Geldersekade en de Koningstraat een enorme suikerbakkerij. Het was de tijd dat steeds meer mensen uit de Zuidelijke Nederlanden, vooral uit Antwerpen, uitweken naar andere landen en zich ook vestigden in Amsterdam. Veel van deze immigranten waren een flamboyantere levensstijl gewend dan de Amsterdammers, die met verbazing tegen de pracht en praal van de nieuwkomers aankeken.
Luxe suikerwerken waren misschien wel het meest in het oog springend. Pasteien en taarten werden opgetuigd met de meest uitbundige versierselen: engeltjes, boompjes en beestjes, vleugels en staarten. Dagenlang stonden deze pronkstukken voor de ramen van deze bakkers te kijk, zodat iedereen zich er aan kon vergapen. Het stadsbestuur vond dit het de spuigaten uitliep en vaardigde er zelfs een verbood tegen uit.
De uitgeweken suikerbakker die zich vestigde in de Lastage was een van de eersten die deze kunstwerkjes van suiker maakte. Van hem bleven twee receptenboekjes bewaard. De mallen voor de suikerfiguren worden in de inventaris vermeld, die werd opgemaakt toen zijn zaak in 1625 werd verkocht.
Archiefonderzoeker en publicist Margriet de Roever is gespecialiseerd in Amsterdamse historische onderwerpen, waaronder de eetcultuur. Zij vertelt over de geschiedenis van deze bakkerij, de komst van de suiker naar Amsterdam en wat suiker betekende voor het voedingspatroon in voorgaande eeuwen. Het Parool interviewde De Roever in een reeks over de culinaire ziel van de stad (alleen leesbaar als u abonnee bent van Het Parool)
DATUM EN TIJD Donderdag 8 september | Αanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Eindtijd 22.00 uur | Entree € 6,00 | Op vertoon van Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden Huis De Pinto gratis
KAARTVERKOOP IN HUIS DE PINTO Tijdens openingsuren overdag zijn ook enkele kaarten tegen contante betaling verkrijgbaar.
bestel kaartjes