LezingSprekend Mokum

Amsterdams straatleven in de 17e en 18e eeuw

10 mei 20:00 - 22:00

Historicus Bob Pierik vertelt over Straatleven van Amsterdammers in de 17e en 18e eeuw.

Hij vertelt fraaie en minder fraaie historische verhalen over Amsterdammers. En hoe ruzies en roddels, smokkel en smijtwerk leiden tot nieuwe wetenschappelijke inzichten over gender en mobiliteit in het oude Amsterdam.

Bob Pierik schetst een levendig beeld van wat er op straat gebeurde en wie er op straat verkeerde in de tijd van voor de telefoon en internet. Hoe ver bewogen Amsterdammers zich van hun huis vandaan? Bleven ze in hun eigen buurt of kwamen ze ook daarbuiten? Wat is er waar van de clichés van dienstmeiden die de stoep poetsen, mannen die over straat paraderen met paard en wagen en vrouwen die aan huis gekluisterd zijn met de kinderen?

Alledaagse conflicten zeggen veel over wat er op straat gebeurde: burenruzies, gevaarlijke parkeersituaties met koetsen, kroeggevechten. Aan de hand van notariële getuigenverklaringen onderzocht Pierik waar getuigen van de conflicten woonden en werkten. Zo bracht in kaart hoe de mobiliteit van Amsterdammers eruitzag tussen 1600 en 1800.

KAARTVERKOOP IN HUIS DE PINTO Per voorstelling zijn enkele kaarten beschikbaar die vooraf besteld en betaald kunnen worden in Huis De Pinto.

DATUM EN TIJD dinsdag 10 mei | 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Eindtijd 22.00 uur | Entree € 6,00 | Op vertoon van Stadspas met groene stip 5,00 | Vrienden gratis

bestel kaartjes