Lezing

SPINOZA'S RADICALE. WIJSBEGEERTE

18 november 20:00 - 22:30

"In een vrij staatsbestel is het een ieder toegestaan te denken wat hij wil en te zeggen wat hij denkt." 

Maak kennis met Baruch de Spinoza, groot filosoof, tijdgenoot van Rembrandt, geboren en getogen op Vlooienburg (het huidige Waterlooplein en Stopera-gebied); een tweede generatie Amsterdammer van Joodse afkomst die leefde van 1632 tot 1677. De stad Amsterdam was Spinoza's grote voorbeeld als een plek, waar vrijheid en goed burgerschap van groter belang waren dan religie en overtuiging. Deze kenmerken droegen bij aan de groei en bloei van de stad in de Gouden Eeuw en het is in deze periode dat Spinoza zijn radicale wijsbegeerte uiteenzette.

Spinoza's filosofie is nog steeds verrassend actueel. Veel mensen hebben in onze tijd kerk en geloof vaarwel gezegd en missen een levensbeschouwing die hun kracht en inspiratie geeft. Spinoza wijst in zijn twee belangrijkste boeken, 'De Ethica' en 'Het Theologisch Politiek Tractaat', een weg aan waar we in deze tijd veel aan kunnen hebben.

Frank van Kreuningen, voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring, zal op 18 november een lezing geven over Spinoza's radicale wijsbegeerte in Huis de Pinto. 

vrij entree
reserveren 020 3700210