Lezingfilmprogramma

Rouw en literaire creativiteit UITVERKOCHT

2 oktober 11:30 - 20:30

11.30-12.30: LEZING (in het Nederlands) door Annelies Schulte Nordholt: Rouw en literaire creativiteit bij Proust

LET OP: DE LEZING EN DE FILM ZIJN BEIDE UITVERKOCHT!

In Albertine disparue treurt de verteller om de dood van zijn geliefde, Albertine. Het rouwproces dat hier centraal staat is van een grote psychologische diepgang, en vertoont opmerkelijke overeenkomsten met de ‘Trauerarbeit’ van Freud . Bovendien heeft het rouwproces een belangrijke functie binnen de esthetica van Proust. In A la recherche du temps perdu is rouw namelijk een proces dat literaire creativiteit niet in de weg staat, maar dat deze juist bevordert. Sterker nog, het rouwproces zoals Proust dat beschrijft vertoont een diepgaande gelijkenis met het literaire scheppingsproces, waarvan het binnen de Recherche de voorbode vormt.

Annelies Schulte-Nordholt doceert moderne en hedendaagse Franse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zij publiceert regelmatig over Maurice Blanchot, Marcel Proust en over de Frans-joodse literatuur van na de oorlog. Over Proust verscheen van haar hand Le moi créateur dans A la recherche du temps perdu (Parijs, L’Harmattan, 2002)Zij is redactielid van Marcel Proust Aujourd’hui  en momenteel voorzitter van de Nederlandse Marcel Proust Vereniging. Voor meer informatie zie: Annelies

18.00-20.30 FILMVERTONING: Le temps retrouvé van Raoul Ruiz (1999) Met Catherine Deneuve, Emmanuelle Béart, Marie-France Pisier, John Malkovic, Marcello Mazzarella
Frans gesproken en ondertiteld in het Engels, 162 minuten.

Met een inleiding door Anja-Hélène van Zandwijk over enkele verfilmingen van Op zoek naar de verloren tijd van Proust.

Het scenario is gebaseerd op het laatste deel uit de omvangrijke romancyclus A la recherche du temps perdu van Marcel Proust (1871-1922). Op zijn sterfbed haalt de verteller herinneringen op aan zijn jeugd, oude liefdes en de Eerste Wereldoorlog. Zijn memoires komen niet in chronologische volgorde, maar springen heen en weer in de tijd.

Organisatrice van deze avond is Anja-Hélène van Zandwijk, docente Moderne Franse literatuur, als zelfstandige werkzaam met verschillende partners zoals het Institut français, de Alliance française, de Marcel Proust Vereniging en de Universiteiten van Leiden, Amsterdam en de VU. Verschillende activiteiten zoals leesgroepbegeleiding, cursussen en lezingen moderne Franse literatuur, interviews met schrijvers en vertalers, urbane poëzie en lezingen over de Franse cinema.

entree € 5

reserveren met opgave van naam en telefoonummer via contact@huisdepinto.nl of 020-3700210 tussen 14.00 en 16.00 uur

Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.