Pinto literair

Roline Redmond en Chesley Rach

24 april 15:00 - 17:00

De Caraïben

Hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren Michiel van Kempen interviewt de auteurs Roline Redmond en Chesley Rach over roots en literatuur. 

De derde roman van Chesley Rachs, Het huis van de dans, wordt op deze middag gepresenteerd.  

Antropoloog Roline Redmond schreef met De Doorsons een indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Het verhaal wordt verteld als was de auteur een hedendaagse griot: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis. 


De Doorsons is een boek dat je niet gemakkelijk loslaat, en dat zit ’m in de mooie mensen die Redmond ontmoet en in de prachtige verhalen die zij hen laat vertellen. Het gaat niet over politiek, en daarmee onderscheidt De Doorsons zich van de vele andere boeken die er op dit moment verschijnen over slavernij. 
De geschiedenis van een gewone Surinaamse familie in kaart brengen is bijna onmogelijk, er zijn vrijwel geen bronnen. Eigenaren van slaafgemaakten namen vaak niet de moeite hun bezit een voornaam en een achternaam te geven. En toen ze dat wel deden, bij de afkoop van de slavernij in 1863, kregen mensen die toevallig samen in een pand woonden net zo makkelijk dezelfde naam – of ze nou familie waren of niet. Redmond weet dat haar familie de Coronie ontvluchtte op zoek naar een beter leven ‘met achterlating van hun geliefden en doden, in de schriftloze graven, want lezen en schrijven konden zij toch niet, en ze keken niet meer om.’ Er is geen snipper van een brief of dagboek bewaard.

In de NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/24/de-liefde-voor-de-surinaamse-wasvrouw-a4048676

Chesley Rach is stedebouwkundige en sinds zijn pensionering ook auteur. Geboren op Curaçao, en afgestudeerd in Delft werkte hij sindsdien onder meer in Amsterdam als stadsdeelsecretaris en in Den Haag en Curaçao in ambtelijke functies in de ruimtelijke ordening. Met zijn eerdere boek De terugkeer van Ricardo Bonifacio (2016) schreef hij het relaas van een man die terugkeert naar zijn geboorte-eiland en die nogal wat grenzen over moet, vooraleer hij zich weer kan verzoenen met de eilandelijke cultuur; carnaval en sexy dames helpen daar wel bij.

 

KAARTVERKOOP IN HUIS DE PINTO Per voorstelling zijn enkele kaarten beschikbaar die vooraf besteld en betaald kunnen worden in Huis De Pinto.

DATUM EN TIJD zondag 24 april | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Einde 17.00 uur | Entree €6,00 | Op vertoon van Stadspas met groene stip €5,00 | Vrienden gratis

bestel kaartjes