Pinto literair

Reve 100!!! - UITVERKOCHT

20 december 19:30 - 22:00

UITVERKOCHT

Een feestelijke Reve avond naar aanleiding van de 100e geboortedag van Gerard Reve in december. Met een hapje en een drankje.

De documentaire Ze willen dat ik schrijf van Tom Rooduijn en Jop Pannekoek is gemaakt ter gelegenheid van Reves 75e verjaardag. De documentaire bevat een uniek interview met de schrijver over zijn schrijverschap, zijn jeugd en zijn moeder, o.a. over haar dood, over homoseksualiteit, zijn zelfmoordpoging en neuroses, zijn acteursopleiding in Engeland, over zijn boek Het hijgend hert en over zijn levensvisie en ouderdom.

Het interview wordt afgewisseld met bijzonder archiefmateriaal, van Reve die gedichten voorleest op het Crossing Border Festival; de huldiging naar aanleiding van  de P.C. Hooftprijs in de Allerheiligste Hartkerk in Amsterdam (VPRO 1969); Poëzie in Carré (VPRO 1967); De Grote Gerard Reve Show (NOS 1974 regie: Rob Touber); Herman de Coninck interviewt Reve; en opnames van zijn woning in Frankrijk (De zevende dag BRT 1975).

Samensteller Tom Rooduijn vertelt over zijn ontmoetingen met de schrijver en de totstandkoming van de documentaire. Journalist en auteur Anton Dautzenberg gaat in op de ontwikkeling van het motief sadomasochisme in het werk van Reve. Willem Melching koos fragmenten uit De avonden met Frits van Egters en Joop van Egters, waarvoor broer Karel van het Reve model stond. Teigetje en Woelrat komen ook.

Willem Melching was in oktober te gast om te spreken over zijn biografie van Karel van het Reve. Tom Rooduijn is journalist en programmamaker. Hij schreef over zijn ontmoetingen met Reve sinds 1975 Revelaties (2002). Recent verwierf hij grote bekendheid met Amstel 278: een noodlottige vriendschap in oorlogstijd.

Het belooft een bijzondere avond te worden in de laatste weken van het jaar... Houd de website in de gaten voor nieuwe aankondigingen over dit programma.  

DATUM EN TIJD aanvang 19.30 I zaal open 19.00 I einde ca 22.00 uur I entree 7,50 I Stadspas groene stip 5 euro I Vrienden 2,50

bestel kaartjes