‘Sinds ik in het museum van Den Haag een gezicht op Delft heb gezien, wist ik dat ik het mooiste schilderij van de wereld had gezien,’ schreef Proust. Vermeer was zijn lievelingsschilder en Nederland het land van Vermeer.
In het kader van onze jaarlijkse Marcel Proust-dag komt op zondag 7 mei om 11:00 kunsthistoricus Frits Duparc, voormalig directeur van het Mauritshuis, aan de hand van beeldmateriaal spreken over de invloed van de Hollandse 17de-eeuwse schilders op het werk van Marcel Proust, en diens liefde voor onder meer Vermeers Gezicht op Delft.
Vertaler en schrijver Martin de Haan spreekt over enkele beelden uit zijn vertaling die hij i.s.m. Rokus Hofstede maakte van het eerste deel van de Recherche van Marcel Proust: Swanns kant op.
’s Middags om 13:00 uur vertonen we het magnifieke ballet in regie en choreografie van Roland Petit: Les intermittences du coeur, dat diepgaand is geïnspireerd op het werk van Marcel Proust. De verschillende scènes worden met tussentitels aangegeven. Inleiding door Anja-Hélène van Zandwijk. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een Verre d’Amitié.
Kunsthistoricus, museumdirecteur en tekeningenverzamelaar Frits Duparc studeerde kunstgeschiedenis en archeologie in Leiden, en specialiseerde zich in Hollandse en Vlaamse zeventiende-eeuwse meesters. In de periode van 1991 tot 2008 was hij directeur van het Mauritshuis en verantwoordelijk voor de verwerving van ruim dertig meesterwerken, en grote tentoonstellingen over Vermeer, Rembrandt en Holbein. Hij schreef daarover in Uit de doeken. Een biografie van het Mauritshuis.
Programma:
- 11:00 - 12:00 lezing van Frits Duparc over Proust en Vermeer
- 12:00 - 12:30 vraaggesprek met schrijver en vertaler Martin de Haan over zijn vertaling
- 12:30 - 13:00 PAUZE
- 13:00 - 15:00 film/ ballet van Roland Petit met inleiding
- 15:00 - 16:00 Verre d'amitié
DATUM EN TIJD Zondag 7 mei | Aanvang 11.00 uur | Zaal open 10.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis
bestel kaartjes