LET OP: UITVERKOCHT!
‘Op zoek naar het ware ik van de dichter’
Literair evenement rond Marcel Proust met een lezing en een film.
Zondag 5 september 2021 in het Huis De Pinto
À la recherche du Temps Perdu (Op zoek naar de Verloren Tijd) van Marcel Proust is één van de meesterwerken in de wereldliteratuur. Deze omvangrijke roman van 3000 pagina’s is een schatkist vol psychologische inzichten, filosofische overwegingen en sociologische observaties.
Bijna 100 jaar na het overlijden van Marcel Proust (1871-1922) spreekt de Recherche nog steeds tot onze verbeelding. Proust schreef geen sleutelroman. Het ging er bij hem om de verborgen diepte onder de oppervlakte te onderzoeken. Wat voor een schrijver en zijn werk geldt, geldt min of meer in wezen voor iedereen: ons ware ik is onzichtbaar aan de buitenkant, het ligt diep in onszelf verborgen. Iedereen is in zijn hoofd altijd ergens anders. Een mens is speelbal van zijn verbeelding.
Programma:
11:00 – 12:30 ‘Ik ben het zelf’, een lezing door sociaal-psycholoog Ad van der Made over de ideeën van Marcel Proust over het ‘ik’. Na afloop een kort vraaggesprek en uitwisseling met het publiek.
13:00 – 15:00 Film met korte inleiding door Anja-Hélène van Zandwijk
Un amour de Swann (1984) van Volker Schlöndorff, Frankrijk/Duitsland. Naar de gelijknamige roman van Marcel Proust.
Scenario : Peter Brook en Jean-Claude Carrière. Met Jeremy Irons, Ornella Muti, Alain Delon, Marie-Christine Barrault en Fanny Ardant. Muziek: Hans Werner Henze, 12 Variations pour sextuor à cordes et harpe autour de la petite phrase de Vinteuil
Duur 110 minuten
Over de film:
Volker Schlöndorff: Un amour de Swann (1984)
Charles Swann, een graag geziene gast in de aristocratische milieus van eind 19e eeuw, wordt stapelverliefd op Odette de Crécy, een demi-mondaine, als hij in haar het beeld van de Zephora van Boticelli ziet. Maar zijn hartstochtelijke gevoelens worden destructief als hij in de greep komt van een allesverterende jaloezie.
Over de lezing:
Voor zijn omvangrijke roman À la recherche du temps perdu heeft Proust de vorm gekozen van de ‘ik-vertelling’ waarin de ‘ik’ zowel verteller als handelend personage is.
Over de verschillende opvattingen omtrent het ‘ik’: het onderscheid tussen het ‘ware ik’ en het ‘andere ik’, verbonden met de kritiek van Proust op de grote criticus Sainte-Beuve, maar ook het fenomeen dat personages bestaan uit verschillende ‘zelven’. Verteller spreekt over ‘talloze ikken waaruit wij bestaan’.
Volgens Ad van der Made komt deze opvatting overeen met de ideeën over het ‘zelfconcept’ in de hedendaagse sociale psychologie.
Ad van der Made is na zijn studie psychologie in 1980 gaan werken als organisatieadviseur in de gezondheidszorg. Sinds 2015 is hij docent Human Resources Management bij de HAN te Nijmegen. Hij heeft al 25 jaar een levendige belangstelling voor Proust en is sinds 2004 bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging.
Anja-Hélène van Zandwijk is literatuurdocente en organiseert literaire evenementen. Ze studeerde Franse taal, literatuur en theaterwetenschap met filmkunde aan de UvA. Sinds kort is ze bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging.
entree € 5
reserveren met opgave van naam en telefoonummer via [email protected] of 020-3700210 tussen 14.00 en 16.00 uur
Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.