Marcel Proust en het verlangen

1 mei 11:00 - 15:00

‘Verlangen ontstaat uit gemis’ - Marcel Proust

Welkom zondag 1 mei vanaf 11:00 uur in het Huis de Pinto voor een feestelijke bijeenkomst in dit herdenkingsjaar van de honderdste sterfdag van de schrijver. Met een prachtige lezing, een bijzondere verfilming naar het oeuvre van Proust en een muzikale/dichterlijke bijdrage. Na afloop is er gelegenheid om een glaasje te drinken en even na te praten. Bij grote belangstelling houden we een tweede ronde vanaf 16:00 uur. 

Entree is 6 euro. Bij de kassa kunt u cash of met pin betalen. Aanmelden: ahelene@xs4all.nl of 06 2698 6328 (whatsapp/sms/tel). Gezien het beperkt aantal plaatsen, graag afmelden als u bent verhinderd. 

Programma:

11:00: Lezing door Sjef Houppermans:  

‘Ziek van verlangen – Het verschijnsel van de ziekmakende jaloezie.’

12:00: Muzikale/dichterlijke bijdrage door stemkunstenaar Jaap Blonk: 

‘Georges Perec: 35 variaties op een thema van Marcel Proust’ 

13:00: Film La Captive van Chantal Akerman, ingeleid door Anja-Hélène van Zandwijk

Sjef Houppermans was universitair hoofddocent Franse Letterkunde Universiteit Leiden. Hij is momenteel nog aan de opleiding verbonden als gastmedewerker en is bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging. https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/sjef-houppermans#tab-1 

Jaap Blonk: Componist, performer en dichter. Ruim dertig jaar geleden begon hij met de voordracht van poëzie en klankpoëzie. Bekend zijn Blonk’s uitvoeringen van onder meer de 'Ursonate' van Kurt Schwitters, werk van Hugo Ball en andere dadaïsten.

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Blonk  |  https://www.facebook.com/jaapblonk 

Over de film: La captive van Chantal Akerman

FR/BE 2000    118 min.

Met: Stanislas Merhar, Sylvie Testud en Olivia Bonamy

Scenario:  Eric de Kuyper

Taal: Frans / Ondertiteling: Engels

In een tijdloos Parijs vat Simon een obsessie op voor zijn vriendin Ariane, die zich gewillig tot zijn 'gevangene' laat maken. De film is een portret van destructief verlangen.

Chantal Akerman baseerde La captive losjes op La prisonnière en Albertine disparue, het vijfde en zesde deel van Prousts À la recherche du temps perdu. De film opent met de verteller Simon, die Super 8-beelden van zijn geliefde Ariane terugspoelt en opnieuw bekijkt, obsessief de bezwering "Je vous aime bien" herhalend. Akerman legt hiermee zoals vaker de nadruk op gesproken emoties, woorden vol liefde uitgesproken uit wanhoop, uit gewoonte of zelfgenoegzaamheid.

Marcel Proust is een van de meest toonaangevende auteurs uit de twintigste eeuw. In 2022 wordt wereldwijd stilgestaan bij zijn honderdste sterfdag. Zijn hoofdwerk Op zoek naar de verloren tijd beschrijft hoe de ik-verteller zijn roeping als kunstenaar ontdekt. Tegelijkertijd volgen wij hem in zijn vriendschappen en liefdesavonturen alsook in zijn contacten met de mondaine kringen. Zo verglijdt evenwel de tijd die slechts vastgehouden kan worden door levende herinneringen. De eerste aanzet hiertoe vindt zijn beslag in de bekende scène met het madeleine-koekje waarvan de geur als het in een glas thee wordt gedompeld zijn hele jeugd opnieuw in beeld brengt in een kleurige caleidoscoop. De herinneringen rijgen zich aaneen als een muzikale keten en komen tot hun recht in de beeldende kracht van het kunstwerk.

DATUM EN TIJD zondag 1 mei | 11.00 uur | Zaal open 10.30 uur | Eindtijd 15.00 uur | Entree € 6,00 | Kaarten reserveren: ahelene@xs4all.nl