ConcertMuziekmatinee

Marijje van Stralen & Elly van Munster

20 september 16:15 - 18:15

De sopraan Marijje van Stralen en gitariste Elly van Munster brengen liederen uit de Weense vroeg-
Romantiek (begin 19e eeuw) van Mauro Giuliani, Louis Spohr, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert
en Fernando Sor.

Wenen was een belangrijk cultureel centrum in die tijd. En een bij velen zeer geliefd instrument was de gitaar, zeker zo populair als de piano!

De bekendste Weense liedcomponist was zonder meer Franz Schubert, geboren en getogen in Wenen.
Zijn liederen zijn onnavolgbaar mooi. Beroemde gitaristen bewerkten zijn pianobegeleidingen al voor gitaar tijdens zijn leven. De begeleidingen van “Auf dem Wasser zu singen” en van “Gretchen am Spinnrade” zijn bv. van Napoléon Coste.

Veel andere componisten trokken begin 19e eeuw naar Wenen vanwege de inspirerende omgeving. De Italiaanse componist en gitaarvirtuoos Mauro Giuliani verbleef vanaf 1806 in Wenen. De violist en componist Louis Spohr woonde en werkte vanaf 1813 in Wenen. De Hongaarse componist Johann Kaspar Mertz verbleef vanaf 1840 in Wenen. Eén van de beroemdste gitaristen van begin 19e eeuw – de Spanjaard Fernando Sor – is nooit in Wenen geweest, hoewel hij zeer veel gereisd heeft en in verschillende steden heeft gewoond. Een paar liederen van hem kunnen evenwel niet ontbreken in dit programma.

Elly van Munster bespeelt een gitaar gebouwd door Martin de Witte (Den Haag 2012), naar een voorbeeld van de Weense gitaarbouwer Johann Stauffer uit ca. 1830. Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in diverse ensembles (luit en chitarrone). Daarnaast stelt ze graag programma’s samen met liederen uit de vroeg-Romantiek, van Franz Schubert en tijdgenoten.

De Nederlandse sopraan Marijje van Stralen is succesvol in een ongekend breed repertoire: van de meeslepende opera’s van Lully en Purcell tot en met nieuw werk van toonaangevende componisten als Michel van der Aa, Jonathan Dove, Louis Andriessen, Richard Rijnvos en Philippe Boesmans. Marijje was als soliste werkzaam bij vrijwel alle Nederlandse orkesten, ensembles en operagezelschappen en was als soliste met ensembles en orkesten ook internationaal te horen op podia in New York, Londen, Parijs, Tokyo, Berlijn.

15.45 deuren open | 16.15 aanvang programma
entree € 5 (alleen contant, géén pin) | kinderen € 2,50 | vrienden gratis

reserveren met naam en telefoonnummer verplicht via 020 3700210 tussen 13:30 en 16:00 uur of via [email protected] 

Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.