Literaire avond

MARGOT DIJKGRAAF EN BRIGITTE SPIEGELER

24 april 19:30 - 22:00

We organiseren een prachtige literaire avond op woensdag 24 april 19:30 in het Huis de Pinto. Margot Dijkgraaf komt spreken over haar boek Met Parijse pen, literaire omzwervingen en meer; Brigitte Spiegeler vertelt over haar kunstwerken en haar affiniteit met de Franse en Nederlandse literatuur. De romanisten Christa Stevens en Lucia Nankoe, tevens experts in de Caraïbische literatuur, brengen een hommage aan Maryse Condé, bekend van het magnifieke epos Ségou (Alternatieve Nobelprijs voor Literatuur 2018). De moderator is Anja-Hélène van Zandwijk.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus en curator voor literaire en culturele evenementen in Frankrijk en Nederland. Ze wijdt uit over haar schrijversontmoetingen en haar boek Met Parijse pen, literaire omzwervingen. Over het literaire landschap Parijs, en meer. 

Brigitte Spiegeler is kunstenares, dichteres en advocate. Zij komt vertellen over haar kunstwerken waarin soms teksten als uit onzichtbare inkt tevoorschijn komen, zoals van Olympe de Gouges als een hommage aan haar beroemde Verklaring van de rechten van de vrouw en burgeres, en over haar indrukwekkende installatie Mirroring Memories (Miroir des Souvenirs), die in 2023 te zien was op de Lange Voorhout in Den Haag ter ere van de 100ste sterfdag van Louis Couperus en de 125ste geboortedag van graficus M.C. Escher. 

Christa Stevens is literatuurwetenschapper met als specialisme en publicaties over o.a. vrouwelijke schrijvers uit Franstalige gebieden zoals het Caraïbische gebied (Maryse Condé) en Algerije (Hélène Cixous).

Lucia Nankoe is expert in de Caribische literatuur en cultuur, met name op het gebied van zwarte, vrouwelijke auteurs. In 2022 cureerde ze de expositie Surinaamse trouwportretten. in Foam, die van grote betekenis was voor ‘de belichaming van gedeelde (inter)nationale geschiedenis’. Zij was mede-auteur en initiatiefnemer van de succesvolle boekuitgave Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld. 

Maryse Condé - une vraie "femme puissante" - afkomstig uit Guadeloupe. Ze ontving in 2018 de alternatieve Nobelprijs voor de literatuur en laat een indrukwekkend literair testament na. Na het lezen op haar tiende van Wuthering Heights van Emily Brontë schreef ze: “Emily, c’est moi”. Ze reisde de wereld af en doceerde aan verschillende universiteiten om haar lezers te stimuleren om na te denken over wat het betekent om zwart en vrouw en individu te zijn, onafhankelijk van het heersende postkoloniale debat. Ze verdiende een plek naast de Negritude-dichters Senghor en Césaire, ondanks het inzicht dat ‘ras niet bestaat, enkel cultuur’. 

Ségou uit 1984-1985 betekende haar internationale doorbraak, een magnifiek epos over de val van het koninkrijk Bambara in de 19de eeuw. Een boeiende geschiedenis over het Mali-rijk vanaf de komst van de eerste blanke op het continent, de komst van de islam, de zwarte slavenhandel, de cultuurbotsingen etc. en die ons tegelijk een wereld laat beleven van animistisch denken, polygamie en menselijke offers. 

https://www.youtube.com/watch?v=jtsHtlqRjpY  


DATUM EN TIJD Woensdag 24 april | Aanvang 19.30 uur | Zaal open 19.00 uur | Entree € 6,00 | Stadspas € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes