Lezing

LGBT (GAY) HISTORY

20 november 20:00 - 22:30

'Uit het hoofd, uit het hart' is een lezingenreeks waar historische onderwerpen uit de Nieuwmarktbuurt centraal staan. De avond draait om twee gasten: een historicus en een ooggetuige. De één heeft zich jaren bezig gehouden met historisch onderzoek. De ander is zelf betrokken geweest bij een historische gebeurtenis. Hoe wordt geschiedenis geschreven: uit het hoofd of uit het hart?

Op 20 november kleurt Huis De Pinto roze. GERT HEKMA (Sociologie, UvA) zal een lezing houden - ‘Van Urinoir tot Grindr’ - over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland, met bijzondere aandacht voor de rosse buurt. Hij zal ingaan op hoe het zelfbeeld van homoseksuelen veranderde en daarmee ook de plaatsen waar ze elkaar ontmoetten.

Daarna gaan we in gesprek DIANA VAN LAAR, de nicht van de fameuze BET VAN BEEREN. Tante Bet maakte van Café ‘t Mandje op de Zeedijk een plek waar iedereen zichzelf kon zijn. Het legendarische cafe sloot in 1982, maar sinds 2008 hangt de regenboogvlag weer uit. Diana van Laar, eigenaar van het café, zal vertellen over het café toen en nu.

entree 5,- euro (3,50 voor studenten). Reserveren aanbevolen.


Afbeeldingen