Lezing

Kroonz

12 december 17:00 - 20:00

MARCO KUNST is schrijver en filosoof. Hij schrijft jeugdboeken, poëzie, essays en heeft een roman voor volwassenen op zijn naam staan. Voor De sleuteldrager en Vlieg! ontving hij een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.Kroonsz is zijn derde Young Adult-roman, na het succesvolle Gewist en Isa’s droom.

Op 12 december presenteert Marco Kunst zijn nieuwe boek KROONSZ. In dit kader geeft hij eenvrij toegankelijke en openbare lezing.

De Gouden Eeuw: een tijd van economische voorspoed. Minstens zo bijzonder is de vrijheid van denken die dan in Nederland heerst. Een opwindende tijd van wetenschappelijke vooruitgang. Maar het ontstaan van de moderne wetenschap en filosofie roept angst en gewetensnood op: is geloven niet belangrijker dan weten en onderzoeken? Is de bijbel niet veel gezaghebbender dan het boek der natuur?

Zacharias Kroonsz, de fictieve arts die een hoofdrol speelt in Kroonsz, begeeft zich op glad ijs. Hij onderzoekt leven en dood, wil de ‘levenslijnen’ van zijn patiënten zichtbaar en meetbaar maken – en zelfs hun levenslijnen beïnvloeden of verlengen… Hij vraagt om advies en hulp bij Spinoza, Huygens en Swammerdam en ontwikkelt, geholpen door zijn zoon Wessel, een ketters instrument waarop ieders sterfdatum afgelezen kan worden. Hiermee ontketent hij onvoorziene krachten en roept een gruwelijk noodlot over zich af dat nog eeuwen door zal werken.

Een lezing over feit en fictie, geloof en ongeloof, Gouden Eeuw en heden, gaten in de werkelijkheid en ander vreemds en gruwelijks. Gevolgd door de officiële boekpresentatie van Kroonsz.

vrij entree