KOEN KLEIJN ONTVANGT FEMKE DEEN, CO-AUTEUR VAN MOEDERS DES VADERLANDS – DE VROUWEN DIE NEDERLAND VORMDEN
In veel geschiedenisboeken vind je alleen de namen van mannen. Dit boek brengt daar verandering in met 18 portretten van Nederlandse en Belgische vrouwen die Nederland vorm gaven.
Deze ‘Moeders des Vaderlands’ krijgen nauwelijks erkenning voor de rol die zij speelden in de ontstaansgeschiedenis van Nederland en België. Terwijl ze minstens even belangrijk waren voor het smeden van eenheid, het beoefenen van diplomatie en het voeren van oorlogen.
Femke Deen en Ineke Huysman beschrijven de rol die vrouwen zoals landvoogdes Maria van Hongarije en stadhoudersvrouw Sophie Hedwig van Brunswijk speelden in de Nederlanden, van de vroege Middeleeuwen tot het ontstaan van het Koninkrijk. Moeders des Vaderlands toont deze veelal vergeten vrouwen als de politieke spelers die zij waren. Zo kan de vaderlandse geschiedenis niet alleen meer geassocieerd worden met Karel V, Willem van Oranje en Johan de Witt, maar ook met Margaretha van Parma, Amalia van Solms en Albertine Agnes van Oranje Nassau.
Femke Deen is historicus en auteur van de biografie Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje. Ze werkt aan een biografie van Charlotte de Bourbon, de derde vrouw van Willem van Oranje. Ze was te zien in de TV-serie Het Verhaal van Oranje.
Ineke Huysman promoveerde op een biografie over Béatrix de Cusance, hertogin van Lotharingen (1614-1663). Bij het Huygens Instituut is zij onder meer werkzaam als editeur van de briefwisselingen van de Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen.
DATUM EN TIJD Donderdag 11 april | aanvang 20.00 | deuren open 19.30 uur | Toegang 6 euro | Stadspas 5 euro | Vrienden gratis
bestel kaartjes