Loes Gompes schreef De vlucht wordt duur betaald. De oorlogsgeschiedenis van twee joodse families
Anita Mizrahi maakte de documentaire Lisbon, Harbour of Freedom
Simon Gompes, kind uit een seculier joods gezin, en Herman Schpektor, kind van orthodox-joodse ouders, hebben iets gemeen: allebei vluchtten ze als tieners voor het antisemitisme dat na het uitbreken van de oorlog Europa overspoelde.
In De vlucht wordt duur betaald beschrijft Loes Gompes hun indrukwekkende vluchtverhalen. Haar eigen familie vluchtte aan het begin van de oorlog via Frankrijk, Portugal en Zuid-Afrika en kwam in Nederlands-Indië terecht. De familie Schpektor reisde twee jaar later via Frankrijk en Spanje naar Jamaica.
De vlucht wordt duur betaald is niet alleen een uiterst boeiende reconstructie van de vlucht van de families Gompes en Schpektor. Niet eerder werd de houding van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en die van haar ambtenaren in Europa t.a.v. de Nederlands-joodse vluchtelingen zo gedetailleerd in kaart gebracht. Hoe snel kwam men in actie om hen te helpen? In hoeverre speelde antisemitisme hierbij een rol? Hoeveel geld had men voor deze landgenoten over? Gompes’ indrukwekkende reconstructie van de geldstromen van humanitaire hulp aan deze vluchtelingen leiden tot een ontluisterende conclusie.
Deze materie inspireerde regisseur Anita Mizrahi tot 'Lisbon, Harbour of Freedom'. Zij maakte deze documentaire naar aanleiding van de speurtocht van Loes Gompes naar het verblijf van haar familie in Portugal in 1941. De kijker waant zich in het toenmalige Portugal onder leiding van dictator Salazar waar veel joodse vluchtelingen doorheen reisden op weg naar veiliger oorden.
Loes Gompes is journalist en programmamaker. Eerder schreef zij het boek 'Fatsoenlijk land. Porgel en Porulan in het verzet' (2013) en samen met Merel Ligtelijn 'Geschiedenis van Felix Meritis. Spiegel van Amsterdam' (2007).
Anita Mizrahi is beeldend kunstenaar. Haar beeldend werk, grafiek, schilderen en fotografie wisselt ze af met het maken van films en documentaires.
DATUM EN TIJD Woensdag 16 oktober | aanvang 20.00 | deuren open 19.30 uur | Toegang 6,50 euro | Stadspas/CJP/Student 5 euro | Vrienden gratis
bestel kaartjes