LezingSprekend Mokum

Joodse beroepen

22 januari 20:00 - 22:00

In de reeks Sprekend Mokum presenteert Huis De Pinto historische lezingen, ooggetuigenverhalen en filmbeelden over de geschiedenis van onze stad. Met deze keer...

Joden waren eeuwenlang oververtegenwoordigd in bepaalde beroepen en specifieke vormen van handel: de diamantindustrie, het bankwezen, de zuurwaren en zuurinleggerijen, de handel in stoffen en kleding. In de oude Amsterdamse Jodenbuurt zag je dit duidelijk terug.
Historicus Bart Wallet vertelt hoe de specifieke Joodse beroepen ontstonden, welke beroepen dat waren en hoe deze bedrijfstakken zich als typisch Joods beroep ontwikkelden.

Na de pauze vertelt Benjamin Mouwes over de familiezaak Mouwes, een winkel in koosjere levensmiddelen waar onder meer gefilte fisj, vlees, wijn, boterkoek, matzes en gemberbolussen werden verkocht. Een voorvader verkocht aan het eind van de 18e eeuw al levensmiddelen vanuit een handkar. In 1803 kwam er een winkel in de Rapenburgerstraat met voornamelijk zuurwaren. Na de oorlog en onderduik zette vader Isaac Mouwes zijn kosjere levensmiddelenzaak voort op de Utrechtsestraat tot één van zijn zoons de zaak overnam. Zoon Benjamin Mouwes vertelt over het reilen en zeilen van de winkel, aangevuld met verhalen en anekdotes.

zaal open 19:30 | aanvang 20:00
toegang € 5, voor studenten € 3,50  (contant, geen pin aanwezig)
reserveren via sprekendmokum@huisdepinto.nl (reserveringen vóór 19:50 uur afhalen)

Afbeeldingen