Cursus

Introductiecursus Humanisme

12 november - 3 december 2019 19:30 - 21:30

Het Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam - Amstelland verzorgt vanaf september 2019 een cursusprogramma in Huis de Pinto in Amsterdam. Hieronder vindt u informatie over de cursussen, de locatie, de docenten, de kosten en hoe u zich kan aanmelden: via www.cursushumanisme.nu.

Tot en met december 2019 worden op dinsdagavond van 19:30 tot 21:30 uur achtereenvolgens drie cursussen gegeven:

10 september - 1 oktober
Mens zijn in de 21ste eeuw met als docent Peter de Wit

8 oktober - 5 november (22 oktober vrij i.v.m. herfstvakantie)
Afrikaanse levenskunst met als docent Renate Schepen

12 november - 3 december
Introductiecursus Humanisme met als docent Peter de WitDe docenten

Peter de Wit
Peter de Wit is humanistisch raadsman en duo-directeur van de stichting Wonen Plus Welzijn in Schagen. Hij volgde een opleiding o.a. aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en heeft in 2017 de jaargang ‘Existentiële filosofie en therapie’ in Gent, België, afgerond. Hij verzorgt al enige jaren cursussen voor het Humanistisch Verbond.
Zelf zegt hij: “Ik vind het leuk en boeiend om verschillende gebieden aan elkaar te verbinden en hier vervolgens iets moois mee te doen richting andere mensen en samenleving. Thema’s waar ik veel mee bezig ben zijn vriendschap, zingeving, duurzaamheid en werken vanuit waarden.”

Renate Schepen
Renate Schepen is filosoof en trainer. Zij studeerde wijsbegeerte aan de VU in Amsterdam, aan de University of Ghana in Legon en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit van Wenen. Zij o.a co-auteur van Filosofie van het Verstaan. Een dialoog (2014). Zij publiceert o.a. over diversiteit, dialoog en interdisciplinair denken. In haar werk verbindt zij verschillende denkwijzen, mensen en disciplines.
Zie ook: www.doordacht.net

kosten: voor leden van € 75 tot € 37,50, voor niet-leden van € 120 tot € 60, afhankelijk van uw inkomen.
aanmelden: via www.cursushumanisme.nu
locatie: Huis de Pinto is een 17de eeuws koopmanshuis, prachtig gerestaureerd en gelegen in hartje Amsterdam aan de Sint Anthoniebreestraat 69. De metrostations Waterlooplein en Nieuwmarkt liggen op vijf minuten lopen.


Nadere informatie over de cursussen

Mens zijn in de 21ste eeuw
Wie ben ik, als mens, in de 21e eeuw? Media, markt en technologie veranderen je leven, je relaties met anderen en de natuur. Hoe blijf je je eigen, bewuste keuzes maken? In vier interactieve bijeenkomsten verzamel je een berg nieuwe inzichten en een onbevangen blik op jezelf als mens in de 21e eeuw.
In deze cursus onderzoeken we humanistische inspiratiebronnen en gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven. Door kennisoverdracht, reflectie en gesprek met docent en medecursisten staan we stil bij fundamentele vragen uit de 21e eeuw en de actuele waarde van humanisme.
Bas Nabers, één van de mensen die aan de basis staat van deze cursus, voegt hier aan toe: “Door onbevangen na te denken leren we veel over onszelf en de wereld waarin we leven. In deze cursus gaan we op zoek naar een eigentijds, gerevitaliseerd humanisme.” En Esther Wit, die ook vorm gaf aan deze cursus, vult aan: “We doen dat onder andere door het begrip van ‘Bildung’ (vorming) opnieuw in te zetten en inhoud te geven. Een klassiek ideaal in het humanisme. Humanisme is in die zin zowel realistisch – ieder mens moet zich vormen – als optimistisch – ieder mens kan zich vormen. Hoe kan de mens in de 21e eeuw zich ‘opnieuw’ leren vormen? En nu duurzaam, samen, met een beter vermogen onze aandacht zelf te bepalen en te richten (in plaats van technologie te laten bepalen) en met praktische wijsheid.”

Afrikaanse levenskunst
Vanuit de Afrikaanse filosofie kunnen we leren anders te denken over omgaan met verschillen, tijd, (psychische) gezondheid en ecologische verhoudingen. In deze cursus onderzoeken we deze inzichten en de praktische toepasbaarheid van deze perspectieven in ons eigen leven in een Westerse maatschappij. We behandelen o.a. het werk van de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole over de Yoruba filosoof Orunmila en de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose over Ubuntu filosofie.

Introductiecursus Humanisme
Wat vind ik waardevol? En hoe kom ik daarachter? In de Introductiecursus humanisme maakt u in vier interactieve avonden kennis met de rijkdom van het humanisme.
Hoe sta ik in de wereld? Hoe maak ik mijn keuzes? Hoe ziet mijn ideale leven eruit? Als deze vragen u bezighouden, stap dan in de rijke humanistische traditie. Deze vragen houden de mens immers al eeuwen lang bezig. Van Socrates tot Foucault allemaal hebben zij naar antwoorden gezocht. Door hiervan kennis te nemen en er met elkaar over te praten, vindt u uw eigen antwoorden.