LezingPinto literair

Een middag met Geert Mak

27 maart 15:00 - 17:00

Zo schrijft een stadschroniqueur geschiedenis

Historicus Geert Mak gaat in deze lezing in op een lange reeks stadschroniqueurs, van broeder Wouter Jacobszoon tot Justus van Maurik en Henk Hofland. Hoe keken ze? Hoe luisterden ze? Hoe was hun oog voor detail? Wat maakte hen tot waardevolle bronnen?

Tussen 2000 en 2003 was Mak bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. De Goede Stad, zijn oratie over het ideale stadsbeeld van de Amsterdammers door de eeuwen heen verscheen in 2001. Onder dezelfde titel verscheen in 2007 ook een bundel met essays en lezingen over monumentenbehoud en anders stedelijke kwesties. In 2016 verscheen De levens van Jan Six, een geschiedenis van een Amsterdamse familie. 

In 1992 publiceerde hij  De Engel van Amsterdam, een anatomische les over onze stad en tegelijk een serie portretten van buurten, straten, huizen en Amsterdammers. De combinatie van de grote geschiedenis en het menselijke verhaal gebruikte hij ook in Een kleine geschiedenis van Amsterdam (1995).

Mak roept geschiedschrijvers op: ‘Breek uit uw zolderkamers, roer u meer dan ooit in het publieke debat – met feiten, cijfers, argumenten en tegenargumenten – maak de historische discussie, juist met alle twijfel en nuance die daarbij hoort, weer aanschouwelijk voor het brede publiek. 

(Foto: Merlijn Doomernik)

KAARTEN RESERVEREN met vermelding van naam en telefoonnummer
e-mail [email protected] of  
bel 020-3700210 tussen 13.00 en 17.00 uur.


RESERVERINGEN OPHALEN uiterlijk een kwartier voor aanvang.


AFZEGGEN? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

DATUM EN TIJD
zondag 27 maart | aanvang 15.00 uur | deur open 14.30 uur | einde 17.00 uur |
toegang € 5  | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto