Lezing

GEANNULEERD - Een middag met Geert Mak

28 november 15:00 - 17:00

Deze middag is GEANNULEERD in verband met nieuwe coronamaatregelen. 

Hoe schrijft een stadschroniqueur geschiedenis? Een middag met Geert Mak bij Huis De Pinto.

Geert Mak gaat in op een lange reeks stadschroniqueurs, van broeder Wouter Jacobszoon tot Justus van Maurik en Henk Hofland, waar de huidige stadshistorici nog altijd veel plezier mee beleven. Hoe keken ze? Hoe luisterden ze? Hoe was hun oog voor detail? Wat maakte hen tot waardevolle bronnen?

Geert Mak (Vlaardingen 1946) groeide op in Leeuwarden, in het gezin van de gereformeerde predikant Catrinus Mak en Geertje van der Molen. Hij studeerde rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van De Groene Amsterdammer, in 1992 verscheen ‘De Engel van Amsterdam’, een anatomische les over onze stad en tegelijk een serie portretten van buurten, straten, huizen en Amsterdammers. De combinatie van de grote geschiedenis en het menselijke verhaal gebruikte hij ook in ‘Een kleine geschiedenis van Amsterdam’ (1995) en in ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ (1996).

In ‘De eeuw van mijn vader’ (1999), schetste Mak de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw aan de hand van zijn eigen familie. In die tijd publiceerde hij ook ‘Het Stadspaleis’ (1997), ‘Het ontsnapte land’ (Boekenweek essay 1998) en ‘De zomer van 1823’ (2000, met Marita Mathijsen). In zijn schrijverschap richtte hij zich op reisverhalen en historische non-fictie of een combinatie ervan. Steeds komen de thema’s stad-platteland, groot en klein, Europa, de VS en Amsterdam terug in zijn werk.

Tussen 2000 en 2003 was Mak bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn oratie over het ideale stadsbeeld van de Amsterdammers door de eeuwen heen, ‘De Goede Stad’, verscheen in 2001. Onder dezelfde titel verscheen in 2007 ook een bundel met essays en lezingen over monumentenbehoud en anders stedelijke kwesties. In 2016 verscheen ‘De levens van Jan Six’. Een geschiedenis van een Amsterdamse familie. 

Mak roept geschiedschrijvers op: ‘Breek uit uw zolderkamers, roer u meer dan ooit in het publieke debat – met feiten, cijfers, argumenten en tegenargumenten – maak de historische discussie, juist met alle twijfel en nuance die daarbij hoort, weer aanschouwelijk voor het brede publiek. 

Hij gaat in deze lezing in op een lange reeks stadschroniqueurs, van broeder Wouter Jacobszoon tot Justus van Maurik en Henk Hofland. Hoe keken ze? Hoe luisterden ze? Hoe was hun oog voor detail? Wat maakte hen tot waardevolle bronnen? (Foto: Merlijn Doomernik)

Deze lezing is GEANNULEERD