Herbergen in de hoofdstad

11 december 20:00 - 22:00

Drankzucht, goklust, ontucht en zakkenrollerij is een beeld van herbergen dat opdoemt uit kluchten en genreschilderijen. Je kon er drinken, eten, overnachten, vergaderen, musiceren, roddelen, handelen, gokken, helen, en tippelen, maar er was ook ruimte voor (illegale) kunstveilingen en radicale politieke bijeenkomsten. En dat alles onder het genot van een kan bier of een roemer wijn.

Of het nu om sociale, politieke, maatschappelijke of economische ontmoetingen ging, de herberg stond centraal in het openbare leven van Amsterdam, met drank als smeerolie. In de levens van de inwoners en vreemdelingen in de vroegmoderne stad was de herberg cruciaal. De grootste handelsactiviteit in de Gouden Eeuw vond ook niet plaats in de Beurs, maar aan de herbergtafel. Dat stelt Maarten Hell, historicus en auteur van De Amsterdamse herberg 1450-1800. Geestrijk centrum van het openbare leven.

Architectuurhistoricus Gerrit Vermeer vertelt over het Oudezijds Heerenlogement uit 1647, toen het deftigste gebouw van Amsterdam. Het bood onderdak aan vorsten en andere belangrijke personen die de stad bezochten. Sinds de sloop in 1874 zwierven monumentale beeldhouwwerken uit dit Oudezijds Heerenlogement door de stad.
zaal open 19:30 | aanvang 20:00
toegang 5 euro (contant, geen pin aanwezig) | studenten 3,5 euro
reserveren via sprekendmokum@huisdepinto.nl (reserveringen vóór 19:50 afhalen)

Afbeeldingen