LezingSprekend Mokum

Gevelstenen van Amsterdam

10 maart 20:00 - 22:00

Jos Otten, oprichter en voorzitter van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG) vertelt alles over Amsterdamse gevelstenen. Over stijlkenmerken, gebruikte materialen en functie van de uithangtekens en gevelstenen.

Hij geeft antwoord op vele vragen zoals: Wat betekenen die afbeeldingen op gevelstenen? Wat zeggen de stenen over het beroep, de familienaam, politieke of religieuze overtuiging, of economische activiteiten van de vroegere Amsterdammers? Hoe verwijzen de stenen naar andere steden of landen? En hoe past een specifieke gevelsteen in het gebouw waar het is ingemetseld? 

Oude gevelstenen werden in de loop der tijd vermalen of tot puin geslagen, gestolen, verpatst, of ze raakten spoorloos. Ze werden opgekocht, verdwenen naar tuinen en buitenhuizen, op landgoederen, maar ook via veilingen en tipgevers achterhaald.

De stenen zelf vertellen een verhaal, maar ook het speurwerk van de 'gevelstenenredders' zit vol anekdotes en verrassende verhalen over wonderlijke verdwijningen en reddingsacties. 

Dankzij de passie en vastberadenheid van een groepje bevlogenen is een hele reeks gevelstenen opgespoord en gerestaureerd. Over elke steen is meer dan één verhaal te vertellen. We zullen er een aantal horen, ook over de Nieuwmarktbuurt. 

KAARTEN RESERVEREN en vermeld naam en telefoonnummer
mail contact@huisdepinto.nl   of  
bel 020-3700210 tussen 13.00 en 17.00 uur.


RESERVERINGEN OPHALEN
uiterlijk een kwartier voor aanvang.


AFZEGGEN? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

DATUM EN TIJD
donderdag 10 maart | aanvang 20.00 uur | zaal open 19.30 uur |
toegang € 5,- | student/stadspas € 3,50  | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto