Muziekmatinee

extra concert - Fidelkråm met Antoinette Lohmann en Ro Krauss

20 februari 18:15 - 20:00

Ensemble Fidelkråm:
Antoinette Lohmann - Handfiedel
Ro Krauss - Grobfiedel

Violisten Antoinette Lohmann en Ro Krauss spelen als ensemble Fidelkråm de muziek van de boeren, de Bierfiedlers en andere volksmuzikanten in het Duitse taalgebied van de 17e en 18e eeuw. 

Boerenmuziek was meestal niet genoteerd. Toch brengt Fidelkråm deze muziek nu ten gehore. Ze reconstrueren deze volksmuziek door te spelen op de instrumenten van de boeren uit die tijd: klompviool, boerenviool en Grobfidel, en ook door te luisteren naar de melodieën van de Balkan.

De muziek werd gespeeld op dansfeesten, bij begrafenissen en andere ceremoniële aangelegenheden. In veel muziek van de Balkan zijn de oude Duitse melodieën te herkennen. Telkens anders uitgevoerd. Polen spelen anders dan Transsylvanen, Hongaren anders dan Roemenen enz. Zigeuners pasten hun stijl aan aan de lokale cultuur waar zij zich vestigden. Via hun muziek herkennen we melodieën die wortelen in de 17e en 18e eeuw. 

Antoinette Lohmann groeide op met Hongaarse en Roemeense zigeunermuziek. Zij studeerde viool, altviool en barokviool aan het Amsterdams Conservatorium. Lohman is altijd actief geweest op uiteenlopende muzikale terreinen, van salonmuziek tot Argentijnse tango, van muziektheater tot hedendaagse muziek en van barok- tot volksmuziek. 

Ro Krauss is een veelzijdig violist en veelgevraagd sessie-muzikant. Hij speelt met een grote variëteit aan artiesten,  ensembles en theaterhelden. Hij is medeoprichter van theatergroep Släpstick, voorheen de Wëreldbänd. Krauss is een meester in geïmproviseerde muziek en folk. Tijdens vele studiereizen naar de Balkan heeft hij zich de stijl van die streek eigen gemaakt.

                                                        Na afloop huisgemaakte soep.

KAARTEN RESERVEREN met opgave van naam en telefoonnummer verplicht
e-mail contact@huisdepinto.nl of  
bel 020-3700210 tussen 13.00 en 17.00 uur.


RESERVERINGEN OPHALEN uiterlijk een kwartier voor aanvang.


AFZEGGEN? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

DATUM EN TIJD
zondag 20 februari  I aanvang 18.15 uur I zaal open om 17.45 uur
Toegang € 5 | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto