Expositie

Een historische wandeling van het Waterlooplein naar de Nieuwmarkt

1 december 16:00 - 18:00

Een historische wandeling van het Waterlooplein naar de Nieuwmarkt in oude beelden

Op vrijdag 1 december wordt de nieuwe vitrine-expositie in de Sint Anthoniesbreestraat geopend: Een historische wandeling van het Waterlooplein naar de Nieuwmarkt in oude beelden. De historische beelden uit de buurt zijn verzameld door buurtgenoot Peter Paschenegger.

'Hoe zag de Waterlooplein- en de Nieuwmarktbuurt er uit tussen 1860 en 1960 vóór de metrobouw en de stadsvernieuwing?' Dat is de vraag de Peter Paschenegger, Nieuwmarktbewoner sinds 1976 altijd heeft gehad.

'Mijn nieuwsgierigheid was gewekt toen ik een foto zag van de Sint Antoniesbreestraat van 1890. Ik ging meer foto's verzamelen en grasduinen in verschillende archieven. Wat zag de buurt er anders uit! Er had een verschrikkelijke cesuur plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog. De sloop in de jaren zestig en zeventig vorige eeuw deden de rest. De buurt ging er anders uit zien. Alleen het historische stratenpatroon bleef intact. Straten verdwenen zoals de Joden Houttuinen en Lange en Korte Houtstraat.

Met deze historische foto's wil ik de oude Waterloopleinbuurt en Nieuwmarktbuurt laten herleven. De werkgroep Kunst en Cultuur Amsterdam Centrum stelt me in staat je een blik te gunnen op onze oude historische buurt. Alsof je een wandeling maakt van het Waterlooplein via Jodenbreestraat en Sint Antoniesbreestraat naar de Nieuwmarkt tussen 1860 en 1960.'

Locatie:
Huis de Pinto
St. Antoniesbreestraat 69
15:30 uur: inloop

16:00 uur: officiële opening en wandeling