Pintotonics n+1

Jorrit Dijkstra Solo & Duo Morais+Goleminov

8 januari 19:30 - 22:00

PINTOTONICS n + 1
‘Muziek bestaat niet. Het is hooguit een illusie.’
- Misha Mengelberg

SET 1 S O L O
JORRIT DIJKSTRA alt saxofoon

Saxofonist en componist Jorrit Dijkstra (Eindhoven, 1966) was in de jaren '80 en '90 actief in de Amsterdamse jazz- en improvisatie scene in groepen als The Astronotes, Bite The Gnatze, Sound-Lee!, Oene van Geels Mosaic, Maurice Horsthuis’ Amsterdam Drama, het Guus Janssen Septet en de opera Noach van librettist Friso Haverkamp en componist Guus Janssen.

Hij won de Podium-prijs in 1995 met zijn groep Trio Jorrit Dijkstra. Ook ontwikkelde hij een solo-project met electronica en speelt hij de Lyricon, een analoog electronisch blaas instrument. In 2002 verhuisde hij naar Boston en sindsdien tourt hij met de eigen Nederlands/Amerikaanse groepen Pillow Circles (waarvoor hij van het North Sea Jazz Festival een compositie opdracht in 2009 ontving) en The Wammies play Steve Lacy met onder anderen drummer Han Bennink. Hij is actief lid van de Boston scene en geeft les aan het Berkeley College Of Music.

Hij bracht bijna 30 albums onder eigen naam uit, onder meer op zijn label Driff Records. In zijn huidige solo-project legt hij de focus op de alt saxofoon zonder electronica en onderzoekt hij hij de ‘flow state’ in improvisatie, vanuit een fascinatie voor melodie, klankkleur en ritmische gelaagdheid. In zijn vrije improvisaties verweeft hij composities van Herbie Nichols, Thelonious Monk, Lee Konitz en Steve Lacy.

www.jorritdijkstra.com
www.jorritdijkstra.bandcamp.com

SET 2 D U O
VERA MORAIS stem
HRISTO GOLEMINOV tenor saxofoon

Het repertoire van het duo Vera Morais en Hristo Goleminov vormt een mengeling van poezie en muziek waarbij compositie en improvisatie elkaar onvoorspelbaar afwisselen. Voor dit concert vormt de poezie van de Amerikaanse dichter William Carlos Williams (1883 – 1963) het vertrekpunt. In het proces van vrijmoedige tekst interpretaties enerzijds en de inzet van deels gecomponeerde en deels ge-improviseerde klankwerelden anderzijds is het uiteindelijke klinkend resultaat vanuit deze aanpak verrassend en per definitie eenmalig in de uitvoering.

Vera Morais en Hristo Goleminov brachten in 2022 de cd Consider the Plums uit op het Portugese Carimbo Porta-Jazz label. De cd zal na het optreden verkrijgbaar zijn.

https://hristogoleminov.bandcamp.com

DATUM EN TIJD Maandag 8 januari | 19:00 deuren open | 19:30 start concert (op tijd!) | 22:00 einde concert | Entree: 7 euro plus pay what you can

bestel kaartjes