Pinto literair

De vrouwen van Multatuli

5 november 15:00 - 17:00

Twee sprekers dit keer, over de vrouwen van Multatuli, ofwel Eduard Douwes Dekker (1820-1887). Een kwart eeuw deelde hij lief en leed met Mimi Hamminck Schepel, een keurig Haags meisje dat verliefd werd op de twintig jaar oudere schrijver. Ze werd zijn tweede vrouw na de dood van Tine, zijn officiële echtgenote. Tine werd door Multatuli aanbeden en verwaarloosd. 


Gaia van Bruggen publiceerde eerder dit jaar Verheven en ongemanierd en van Dik van der Meulen verscheen twintig jaar geleden de biografie Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker. Van Bruggen gaat in op het leven van Mimi, zijn tweede vrouw. Het is het verhaal van twee verweven levens, trouw tot de dood in een liefde die indruist tegen de heersende conventies. Zo woonde ze lange tijd met haar getrouwde minnaar samen in Duitsland en hield hem in tijden van zwaarmoedigheid en armoede op de been. Van der Meulen voorzag in 2002 in een leemte door de publicatie van zijn Multatuli-biografie. Al die decennia was niet eerder het leven van ‘Dek’ beschreven. Van der Meulen maakt duidelijk welke relatie er zit tussen het bewogen leven van Douwes Dekker en de boeken die hij schreef. 

DATUM EN TIJD Zondag 5 november | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met Groene Stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes