Sprekend Mokum

ROZE Amsterdam

4 september 20:00 - 22:00

Welke homoseksuele Amsterdammer verscheen als eerste herkenbaar op de Nederlandse televisie? Wie organiseerde de eerste homodemonstratie in Amsterdam? Waarom werd een werk van Keith Haring gestolen uit het Stedelijk Museum? En heeft Stadsdeel Centrum het lef om het fenomeen dark room op te nemen in haar bestemmingsplan?


Amsterdam staat bekend als een stad waar een tolerante sfeer heerst, inclusief een florerende homoscene. Deze homovriendelijke reputatie is in de loop der jaren gegroeid, met als hoogtepunt in de jaren negentig de eretitel Gay Capital of the World. Maar dit predicaat kreeg de stad niet zonder slag of stoot. Daarvoor is geleden, gedemonstreerd en gelobbyd.


Journalist en auteur van Amsterdam, de roze geschiedenis (2023), Monique Doppert, vertelt over de geschiedenis van homoseksuele mannen en vrouwen in de hoofdstad. Ze neemt ons mee in hun verhalen, van heimelijke ontmoetingen op de baan of in kroegen als café ’t Mandje op de Zeedijk. We horen over de eerste, voorzichtige stapjes op het pad van homo-emancipatie, in samenspraak met de politie. Ook de luidruchtige potten en flikkers met hun festivals in de jaren zeventig tot de swingende zomerfeesten in de Reguliersdwarsstraat komen aan bod, net als de sluipmoordenaar aids, de legendarische Gay Games en de openstelling van het huwelijk in 2001.

Foto van 1e Homo-demonstratie (zwart-wit): Toos Poels


DATUM EN TIJD Maandag 4 september | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes