Bijeenkomst

De Parijse ‘plaatsen’ van Georges Perec

25 november 19:30 - 21:30

De Parijse ‘plaatsen’ van Georges Perec: een virtuele wandeling

Aan de hand van beelden, een filmfragment, een boekpresentatie en klankgedichten.

Programma:


- Welkom aan Annelies Schulte Nordholt. Introductie Lieux van Georges Perec met voorbeelden op de website van de Parijse ‘Plaatsen’ zoals de Rue Vilin.

- Korte scène uit de film En remontant la rue Vilin (1992) van Robert Bober op teksten van Perec.
- Klankgedicht van Jaap Blonk op
La vie mode d’emploi van Perec.

Pauze

- Gesprek door Manet van Montfrans met Annelies Schulte Nordholt over haar pas verschenen boek over de Lieux van Perec.

- Kort optreden van Jaap Blonk op een tekst van Perec: " 35 variations sur un thème de Marcel Proust " (in Nederlandse vertaling)

Voertaal: Nederlands en enkele tekstfragmenten in het Frans

Verre de l’amitié (glaasje) na afloop.

Moderator: Anja-Hélène van Zandwijk

Over Georges Perec:

De Franse schrijver Georges Perec werd op 7 maart 1936 geboren in Parijs. Zijn ouders waren kinderen van Joodse immigranten.

In 1967 werd Perec lid van OuLiPo (Ouvroir de Littérature Potentielle), het gezelschap van wiskundigen en schrijvers dat zich toelegt op taalkundige en literaire experimenten met de lezer, en ging hij schrijven onder zichzelf opgelegde beperkende regels (contraintes). Het gaf hem een gevoel van vrijheid om via de taal de worsteling met zijn verleden vorm te geven, het verleden waarin hij als kind zijn vader en moeder verloor in de oorlog.

Lieux is een omvangrijk autobiografisch project van de schrijver. Het zijn twaalf plekken in Parijs, zoals de Rue Vilin in Belleville-Ménilmontant, waarmee hij een persoonlijke binding heeft en die deel uitmaken van zijn verleden: plekken waar hij gewoond heeft, waar herinneringen liggen aan familie, vrienden of waar hem iets bijzonders is overkomen. Hij beschrijft die op twee manieren: als ter plekke geschreven momentopnames en als herinneringen aan die plek. En door die plekken over de jaren vaker te bezoeken ontstaat er een gevoel van de tijd die verstrijkt.

Over de sprekers:

Annelies Schulte Nordholt

Universitair docent Moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Publiceert over onder andere Maurice Blanchot, Marcel Proust, Patrick Modiano, Henri Raczymow en Georges Perec. https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/annelies-schulte-nordholt#tab-1

In september 2022 verscheen Georges Perec et ses lieux de mémoire (Brill-Faux Titre), een onderzoek naar de thematiek, de schrijfpraktijken en het gebruik van fotografie in Perecs Lieux , dat afgelopen voorjaar verscheen bij Editions du Seuil. https://tijdschriftterras.nl/de-plekken-van-georges-perec/

Manet van Montfrans

Universitair docent en gastonderzoeker verbonden aan de leerstoelgroep Moderne Europese Letterkunde. Zij is specialiste op het gebied van het werk van Georges Perec en publiceert in Frankrijk  en in Nederland over Perec en Proust, en over hedendaagse Franse auteurs als Bergounioux, Darrieussecq, Ferrari, Lafon, Mauvignier, Michon, Modiano, (Jean) Rolin en veel anderen. http://www.manetvanmontfrans.nl/

Jaap Blonk

Componist, performer en dichter. Ruim dertig jaar geleden begon hij met de voordracht van poëzie en klankpoëzie. Bekend zijn Blonk’s uitvoeringen van onder meer de 'Ursonate' van Kurt Schwitters, werk van Hugo Ball en andere dadaïsten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Blonk | https://www.facebook.com/jaapblonk

DATUM EN TIJD Vrijdag 25 november | Aanvang 19.30 uur | Zaal open 19.00 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

KAARTVERKOOP IN HUIS DE PINTO Tijdens openingsuren overdag zijn ook enkele kaarten tegen contante betaling verkrijgbaar

bestel kaartjes