Lezing

De nalatenschap van Provo

15 november 20:00 - 22:00


De jaren zestig zetten de burgerlijke samenleving van naoorlogs Nederland volledig op haar kop. De provo’s – Cruijff hekelde ze in ‘66 als ‘[voor] 90% overlopers van de nozems’ – namen hierin het voortouw. Met hun onorthodoxe en vrijpostige manieren van politiek actievoeren en hun wilde, progressieve ideeën waren ze een favoriet onderwerp in de Nederlandse media en groeiden ze  uit tot een icoon van de naoorlogse protestgeneratie. 

Tijdens deze avond blikken we terug op de nalatenschap van de provo’s en hoe zij de omgang van Nederlanders (en Nederlandse media!) met politiek activisme veranderden. Hiertoe hebben we een provo van het eerste uur uitgenodigd, Luud Schimmelpenninck (bekend van o.a. het Witte Fietsenplan en de Witkar), om te spreken over zijn ervaringen in die periode en hoe de provobeweging steeds weer tot de verbeelding bleef spreken en de media in haar ban wist te houden. Eric Duivenvoorden (filosoof, socioloog en biograaf van de provo-‘magiër’ Grootveld), komt als tweede spreker de latere invloed van provo toelichten.

toegang € 5 | voor studenten € 3,50 | gratis voor vrienden van Huis De Pinto | reserveren via geschiedenis.huisdepinto@gmail.com of 020-3700210