Caraïbische Salon

De medicinale kracht van de Surinaamse bossen

22 oktober 15:00 - 17:00

We weten dat het regenwoud van Zuid-Amerika een enorme variëteit aan planten, bomen en lianen herbergt. Voor een flink deel overlapt die variëteit met die van het Afrikaanse continent.  De bossen bevatten een enorm potentieel aan geneeskrachtige middelen. 

Voor de marrons van Suriname is het regenwoud één grote apotheek en veel Surinamers van stad en plantage zijn bekend met oso dresi, geneeskrachtige middelen uit de natuur. Maar hoe werden al die planten van het ene continent naar het andere gebracht? Hoe konden de marrons overleven? Wat heeft het regenwoud ons te bieden? En welke verhalen zitten er achter al die etnobotanische rijkdom?

In 2011 publiceerden Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert het vuistdikke Medicinale en rituele planten van Suriname. Prof. dr Tinde van Andel is etnobotanicus en bijzonder hoogleraar, zij bezet de Clusius-leerstoel Geschiedenis van Plantkunde en Tuinen aan de Universiteit Leiden. Met behulp van etnobotanie en genomica bestudeert ze hoe menselijke populaties en plantensoorten migreerden van Afrika naar de Nieuwe Wereld. Michiel van Kempen gaat met haar in gesprek over de fascinerende wereld van het regenwoud en de medicijnkunst.

DATUM EN TIJD Zondag 22 oktober 2023 | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met Groene Stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes