Concert

De Mattheüs volgens Henk

1 april 20:00 - 21:15

DE MATTHEÜS VOLGENS HENK

De leukste Mattheüs op zakformaat!

1 april 2023 20:00 - 21:15

Met: Henk Zwart (tekst, zang), Saskia Meijs (altviool), Marko Bonarius (contrabas), Martijn Grootendorst (video)

Johan Sebastiaan Bach (compositie)
Jan Rot (zangteksten)

Iedereen denkt De Mattheüs van Bach te kennen, maar weinigen zullen de altviool- en baspartij ooit los gehoord hebben. En juist in deze ‘ondergeschoven’ partijen herken je de hand van de Meester!

In deze theatrale muziekvoorstelling biedt Henk in vogelvlucht - en op eigenzinnige wijze - een nieuw perspectief op dit uitzonderlijke meesterwerk met de altviool en contrabas in de hoofdrol. De echte kenners worden nieuwe inzichten geboden, nieuwe luisteraars voor wie deze compositie een groot mysterie is, globale richtlijnen.

De Mattheüs volgens Henk wordt akoestisch gespeeld en in het Nederlands gezongen en verteld door acteur/zanger Henk Zwart. Voor de zangpartijen wordt de hertaling van Jan Rot gebruikt. De originele orkestpartijen van J.S. Bach worden gespeeld door Saskia Meijs (altviool) en Marko Bonarius (contrabas). Het decor wordt gevormd door de verhelderende en betoverende visuals van video-kunstenaar Martijn Grootendorst. De voorstelling duurt precies 60 minuten.

“…Een stel gelouterde kunstenaars die zich gedragen zoals jonge types dat doen; impulsief, onbezonnen. De Matthaus Passion in één uur met één stem, altviool en contrabas. Die twee instrumenten hoor je vrijwel nooit, ze vallen bijna altijd weg in het orkest en dus weet niemand hoe mooi ze zijn. …Ik zag hoe de altvioliste en bassist opgingen in Bach, ik hoorde hoe hun ademhaling zich liefkozend voegde naar zijn muziek…” Joyce Roodnat - NRC

DATUM EN  TIJD Zaterdag 1 april | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 12,50 | Stadspas met groene stip / Vrienden van Huis De Pinto € 10,00 

bestel kaartjes