LezingSpreekstof

De geschiedenis van de Aprilfeesten

22 april 20:00 - 22:30

Spreekstof is het historische programma van Huis de Pinto, waarbij prikkelende onderwerpen aan de hand van een lezing en een ooggetuige gesprek tot leven komen.

In samenwerking met de aprilfeesten, die van 20 t/m 27 april op de Nieuwmarkt worden gevierd, en in het kader van het éénjarig bestaan van Huis de Pinto als Literair & Cultureel centrum, is het thema deze maand: FEEST!

Antropologe Irene Stengs werkt bij het Meertens Instituut en komt vertellen over de traditie en de rituelen van het feestvieren. Waarom vieren mensen feest? En waarom is dat belangrijk? En hoe viert men feest?

Ook wordt er gesproken met Flip Jansen en Koen Vollears over de geschiedenis van de aprilfeesten. Zij waren betrokken bij de oprichting van deze ‘traditionele’ nieuwmarktfeesten in de jaren ‘80. Wat was hun motivatie en hoe ging het er aan toe? En hoe hebben de Aprilfeesten zich ontwikkeld? Bijkomend voordeel is de ervaring van Flip Jansen. Hij zal óók vertellen over zijn ervaring op de Nieuwmarktkermis van de jaren vijftig en zestig.

Entree 5,- euro (studenten 3,50)

coverfoto: Ed van der Elsken


Afbeeldingen