Lezing

De Caraïben - Jan Brokken

24 oktober 15:00 - 17:00

In deze nieuwe reeks vertellen auteurs over hun betrokkenheid bij de Caraïben en gaan in gesprek met Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. 

Met Jan Brokken gaat Michiel van Kempen in gesprek over de rol die de Caraïben speelt in een aantal van zijn boeken en zijn leven. Niet voor niets speelt de Dominicaanse schrijfster Jean Rhys een belangrijke rol.

Jan Brokken (1949) schreef veel romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Vanaf 1992 woonde en werkte hij jarenlang in het Caraïbisch gebied, bron voor romans en een verhalenbundel.

Jean Rhys geldt als een grote naam in de wereldliteratuur. Zij is afkomstig van het Caraïbische eiland Dominica maar maakte Jamaica tot decor van haar roman Wide Sargasso Sea. Het boek verscheen in 1966 en geldt als het feministische en antikoloniale antwoord op Jane Eyre van Charlotte Brontë. Jean Rhys schreef nog andere romans en veel verhalen, maar Wide Sargasso Sea werd een modern classic. Ze won er verschillende prijzen mee en het boek kwam op de lijst Modern Library's 100 Best Novels. Er verscheen onlangs een nieuwe vertaling van en ook Rhys’ verzamelde verhalen verschenen in een kloeke bundel, ingeleid door Jan Brokken. Van Brokkens levenslange fascinatie voor het intrigerende leven van Jean Rhys en haar bijzondere boeken getuigt zijn speurtocht naar de Dominicaanse bronnen van het schrijverschap van Rhys in Goedenavond mrs. Rhys. Dat verscheen in 1992 en herwerkte hij tweemaal, laatstelijk enkele maanden geleden tot Het eiland van Jean Rhys. Jan Brokken was ook de verteller in de filmdocumentaire van Jan Louter They Destroyed All the Roses. Alle aanleiding voor een indringend gesprek met Jan Brokken over het tragische leven van Jean Rhys en de fascinatie van Jan Brokken voor haar uitzonderlijke boeken. Met een hervertoning van Jan Louters’ film.

Meer info 

Jan Brokken (1949) werd geboren als derde zoon in een domineesgezin, dat kort daarvoor was teruggekeerd uit Nederlands-Indië. Zijn reislust schijft hij aan zijn vader toe. Brokken debuteerde met De provincie (1984). Over zijn jarenlange verblijf in en reizen door de Caraïben schreef hij de verhalenbundel Vulkanen vanaf zee en de romans Goedenavond, mrs. Rhys, De blinde passagier en De droevige kampioen.

Zijn meest recente werk is Stedevaart (2020).

COVID-19 regels

Reserveren met opgave van naam en telefoonummer verplicht via contact@huisdepinto.nl of 020-3700210 tussen 13.30 en 16.00 uur.
Na 4 oktober is reserveren ook mogelijk tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vanaf 26 september kunnen we weer 30 bezoekers in de voor- of achterzaal ontvangen. We vragen de bezoekers om een geldige QR-code te tonen op de CoronaCheckapp of geprint op papier.

Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

RESERVERINGEN OPHALEN UITERLIJK EEN KWARTIER VOOR AANVANG.

aanvang 15.00 uur
toegang € 5 (contant betalen vóór aanvang) | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto