Expositie

De buurt van nu in Delfts blauw – Anna-Christina de Wit

28 juni - 28 oktober 2024 17:00

De buurt van nu in Delfts blauw – Anna-Christina de Wit

Op vrijdag 28 juni wordt in samenwerking met de stichting Kunst & Cultuur Centrum Amsterdam de nieuwe vitrine-expositie aan de Sint Antoniesbreestraat geopend: 

De buurt van nu in Delfts blauw, door kunstenaar en buurtgenoot Anna-Christina de Wit.

De serie voor deze expositie bestaat uit Delfts blauwe tegels op groot formaat uitgevoerd in papier en verf. Onderwerpen zijn het huidige straatbeeld in combinatie met verschillende beroepen, zoals die nu in deze straat te vinden zijn. 

“Ik begon met het maken van figuren in blauw. Mood Indigo noemde ik die. Later zette ik enkele daarvan op een Delfts blauw tegeltje met de kenmerkende hoekelementen. Ik kreeg zoveel positieve reacties dat ik met de tegels ben doorgegaan, wat resulteerde in Withart, Contemporay Delft blue tiles. Ik maak aquarellen van wat ik tegenkom in de stad en werk die uit op tegels van keramiek, maar ook in varianten op papier en hout.” 

Delfts blauw is een verzamelnaam. De oorsprong ligt in de handel in porselein met China. Dit was destijds zeer geliefd maar ook duur, waardoor pottenbakkers in Delft en andere steden dit porselein gingen namaken. Honderdduizenden tegels zijn er in de zeventiende eeuw gemaakt.  De Withart-tegels van nu hebben een link met die oude tegels. Want ook toen werden voorstellingen uit het dagelijkse leven weergegeven, zoals spelende kinderen, dieren, ruiters en mannen en vrouwen die een beroep uitoefenen. Het ‘spinnetje’, het ‘ossekopje’ en de ‘Franse lelie’ zijn klassieke hoekelementen, die een-op-een zijn overgenomen, en samen met de afbeeldingen in het herkenbare blauw verwijzen naar de klassieke oorsprong.

Fotografie: Marc Hartman. 

Opening is 28 juni om 17.00 uur in Huis De Pinto, ontvangst vanaf 16.30 uur. De werken zijn te zien vanaf 28 juni t/m 28 oktober 2024 in de vitrines aan de Sint Antoniesbreestraat.