In deze nieuwe reeks vertellen biografen over hun object van studie: Amsterdammers die een rol vervulden in het culturele of maatschappelijke leven van hun tijd.
Biograaf Geke van der Wal spreekt over Rob van Gennep (1937-1994), de stuwende kracht en het gezicht van de uitgeverij die in de woelige, revolutionaire jaren zestig en zeventig, links Nederland van literatuur voorzag. Rob van Gennep, Uitgever van Links Nederland (2016) is een meeslepend verhaal over links Nederland en het kleurrijke levensverhaal van een markante uitgever en boekhandelaar.
Geke van der Wal werkte als journalist voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Als freelancer interviewde zij politici en schrijvers.
De man die de deftige uitgeverij van Johan Polak omtoverde tot hét actiecentrum, waar bijvoorbeeld het Dagboek van Che Guevara verscheen. Van Gennep combineerde een feilloos gevoel voor de tijdgeest met een praktisch koopmansinstinct: uitgever van kookboeken en pamfletten als Tien over rood. Een krachtige persoonlijkheid, geliefd en gevreesd. Een charmeur, die mensen hardvochtig kon afserveren. Altijd casual gekleed met een zweem van radical chic. Geke van de Wal schetst de Wassenaarse jeugd van een beau
garçon, de verbanning uit het ouderlijk huis, zijn verlangen naar een artistiek leven, zijn samenwerking met Johan Polak, de symbiotische relatie met compagnon Jaap Jansen, zijn liefdesrelaties en zijn huwelijk met Hedda van Gennep.
De pers over Rob van Gennep. Uitgever van links Nederland (2016):
‘Het was een wonderlijk duo, de linkse [..] Van Gennep en de wereldvreemde, ietwat conservatieve estheet die hield van auteurs uit de klassieke oudheid en die met liefde de onverkoopbare gedichten van Boutens en Leopold uitgaf. De loyaliteit van die twee mannen is ontroerend neergezet’.
link artikel Volkskrant
‘Geïnspireerd door de omwentelingen van de jaren zestig bouwde de uitgever van links Nederland het bedrijf om tot een collectief. Iedere medewerker, van directeuren tot magazijnbedienden, kreeg een stem in het geheel. Dat viel niet mee. ‘Het zuur sloeg al snel toe.’
'Schitterend plompverloren velt Geke van der Wal in haar biografie Rob van Gennep het vonnis over dit bestuurlijke model dat begin jaren zeventig over talrijke progressieve instellingen in Nederland vaardig werd’.
link artikel NRC
COVID-19 regels
Bij binnenkomst handen wassen en mondkapje op. Mondkapje alleen af tijdens het concert.
Reserveren met opgave van naam en telefoonummer via [email protected] of 020-3700210 tussen 14.00 en 16.00 uur
De bezoekers hebben in volgorde van binnenkomst recht op een plaats in de voorzaal.
Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.
deur open 19.30 uur | aanvang 20.00 uur
toegang € 5 (contant betalen vóór aanvang) | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto