Lezing

De biograaf spreekt over Reinbert de Leeuw

14 oktober 20:00 - 22:00

In deze nieuwe reeks vertellen biografen over hun object van studie: Amsterdammers die een rol vervulden in het culturele of maatschappelijke leven van hun tijd.

Biograaf Thea Derks spreekt over leven en werk van dirigent en muziekpionier Reinbert de Leeuw (1938-2020). 

Met ultratrage Satie uitvoeringen veroverde Reinbert de Leeuw de populaire hitlijsten, als ‘Notenkraker’ richtte hij zich tegen de gevestigde orde. Als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. 

Thea Derks publiceerde in 2014 de succesvolle biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'; in 2020 verscheen de derde druk, met een Slotakkoord (ook als losse uitgave verkrijgbaar)

De vorig jaar overleden Reinbert de Leeuw geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemble-cultuur en was een inspirator voor jong en oud. 

De pers bij het uitkomen van het boek:

‘Mens of melodie is een gedegen portret van de dirigent, pianist, publicist, programmeur en bestuurder die als pleitbezorger van twintigste-eeuwse muziek een indrukwekkend stempel drukte op het Nederlandse muziekleven na 1960’.
https://www.groene.nl/artikel/ik-word-gek-als-muziek-niet-chromatisch-is

Evenwichtig levensverhaal van een soms moeilijk mens [..] Ook al hoorde De Leeuw bij de culturele elite, hij bereikte meer luisteraars dan zijn bentgenoten. Zelfs wie in de jaren zeventig vooral van popmuziek hield en piep-knor muziek verafschuwde, kende toch de pianomuziek van Erik Satie; De Leeuws vertolkingen werden bestsellers. Als dirigent bracht De Leeuw gedenkwaardige Nederlandse premières van internationale grootheden zoals Olivier Messiaen, Steve Reich en John Cage.
https://www.volkskrant.nl/cs-bd4e7380

‘Wie Slotakkoord uit heeft, snakt naar de rest van de biografie, die niet alleen de getroebleerde jeugd van de begaafde musicus beschrijft, maar hem ook in de tijdgeest plaatst. Via Reinbert de Leeuw, die zich van rebel ontpopte tot vertegenwoordiger van het culturele establishment geeft Thea Derks een sprankelend beeld van de muziek uit de twintigste eeuw.’ Suzanne Weusten in De Pianist in 2020. 

Thea Derks voltooide in 1996 cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Als muziekrecensent werkt zij voor diverse binnen-en buitenlandse media. Zij verzorgt lezingen en inleidingen voor onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest en het Muziekgebouw aan ’t IJ.
https://theaderks.wordpress.com/2020/12/09/luister-over-reinbertbio-de-biografie-van-reinbert-de-leeuw-waar-je-niet-omheen-kunt/

COVID-19 regels

Reserveren met opgave van naam en telefoonummer verplicht via contact@huisdepinto.nl of 020-3700210 tussen 13.30 en 16.00 uur.
Na 4 oktober is reserveren ook mogelijk tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vanaf 26 september kunnen we weer 30 bezoekers in de voor- of achterzaal ontvangen. We vragen de bezoekers om een geldige QR-code te tonen op de CoronaCheckapp of geprint op papier.

Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

RESERVERINGEN OPHALEN UITERLIJK EEN KWARTIER VOOR AANVANG.

deur open 19.30 uur | aanvang 20.00 uur
toegang € 5 (contant betalen vóór aanvang) | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto

Afbeeldingen