LezingPinto literair

Biograaf Lieneke Frerichs over Nescio

15 maart 20:00 - 22:00

In de serie De biograaf vertelt vertellen biografen over hun object van studie: Amsterdammers die een rol vervulden in het culturele of maatschappelijke leven van hun tijd.

Biograaf en neerlandica Lieneke Frerichs spreekt over leven en werk van Nescio. Zij schreef de biografie Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh die verscheen in 2021.

‘Is u Amsterdammer?’ vroeg Bavink. ‘Ja, Goddank’, zei Japi.
Van de vijf dingen die de moeite waard zijn stond Amsterdam bij J.H.F. Grönloh op één. 

In 1918 verschenen De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje voor het eerst in boekvorm. In de loop van de tijd maakte J.H.F. Grönloh zich bekend als de schrijver achter het pseudoniem Nescio, maar hij bleef verder buiten de literaire wereld. Ook na zijn dood in 1961 hield zijn familie de deur voor biografen gesloten. 

In Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh gaat die deur eindelijk open. Uit niet eerder gepubliceerde documenten rijst een fascinerend portret op van de gecompliceerde man. Zijn verhalen vinden hun basis  in zijn eigen leven: zijn jeugd, zijn idealistische jaren, zijn verliefdheid op zijn latere vrouw, het gezinsleven en zijn carrière van kantoorbediende tot directeur. Hij maakte een maandenlange zakenreis door Brits-Indië, waarvan hij in zijn brieven verslag doet. De vele brieven aan zijn dochter in Groningen geven een ongekend beeld van Amsterdam in oorlogstijd, het leven tijdens de hongerwinter en van de jaren daarna, toen hij eindelijk kon doen wat hij het liefste deed: zwerven door Nederland. Nescio schittert in de vele citaten in deze biografie.

Lieneke Frerichs bezorgde het Verzameld proza en nagelaten werk en Natuurdagboek, brieven uit Veere en het reisboekje Buitenland is geen land. De Nescio-erven gaven haar voor de biografie vrije toegang tot alle nagelaten papieren.

 

KAARTEN RESERVEREN met vermelding van naam en telefoonnummer
e-mail contact@huisdepinto.nl of  
bel 020-3700210 tussen 13.00 en 17.00 uur.


RESERVERINGEN OPHALEN uiterlijk een kwartier voor aanvang.


AFZEGGEN? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

DATUM EN TIJD
dinsdag 15 maart | aanvang 20.00 uur | deur open 19.30 uur | einde 22.00 uur |
toegang € 5  | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto