Lezing

GEANNULEERD - De biograaf spreekt over Hans van Mierlo

7 december 20:00 - 22:00

Biograaf Hubert Smeets spreekt over politicus tegen wil en dank Hans van Mierlo (1931-2010). 

Journalist en historicus Hubert Smeets schreef de biografie Een wonderbaarlijk politicus. Hij laat daarin zien hoe politiek voor de twijfelaar Hans van Mierlo een intellectuele levenshouding was en geen kille machtsstrijd - al was hij niet vies van macht. Smeets schetst het portret van de zoeker en tobber Van Mierlo, een politicus die geen politicus was, maar Nederland intussen wel vormgaf. 

Hans van Mierlo - de onzekere jongen uit een Brabantse patriciersfamilie – kwam laat tot bloei. Pas toen hij na een moeizame rechtenstudie in het katholieke Nijmegen op 29-jarige leeftijd in Amsterdam ging wonen, vond hij, meevarend op de golf van veranderingen in de jaren zestig, zijn plek. Eerst als journalist en vanaf 1966 als partijleider van D66. 

Hubert Smeets was ruim dertig jaar redacteur van NRC Handelsblad en vijf jaar hoofdredacteur van De Groene. In 1987 won hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Eerder verscheen van zijn hand onder meer De wraak van Poetin.

De biografie Een wonderbaarlijk politicus verscheen in 2021. 
NRC Handelsblad
Een wonderbaarlijk politicus is meer dan een biografie, het is ook een politiek-culturele geschiedschrijving – een die naar meer smaakt. Want Smeets is op zijn best als hij politieke ontwikkelingen in het algemeen en Van Mierlo’s handelen in het bijzonder in de tijdgeest probeert te plaatsen’.

Trouw:
‘Eerder een Ramses Shaffy in de politiek dan een Bernard Haitink…Smeets schetst met vaart het portret van een beminnelijke chaoot’.

-----------

DEZE LEZING IS GEANNULEERD