Lezing

De biograaf spreekt: De eeuw van Gisèle

8 oktober 20:00 - 22:00

In deze nieuwe reeks vertellen biografen over hun object van studie: Amsterdammers die een rol vervulden in het culturele of maatschappelijke leven van hun tijd.

Annet Mooij spreekt over Gisèle van Waterschoot van der Gracht, de dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër. Als kind verbleef ze op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie. Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap die Castrum Peregrini destijds was? In deze meesterlijke en spraakmakende biografie reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail een veelbewogen en fascinerend leven.

Annet Mooij (1961) is biograaf en zelfstandig onderzoeker. Ze schreef onder meer De polsslag van de stad. 350 jaar academische geneeskunde in Amsterdam (1999), De strijd om de Februaristaking (2006), De onzichtbare vijand. Over de strijd tegen infectieziekten (2007) en Dag in dag uit. Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980 (2011). Haar biografie over de generaalsdochter Mina Kruseman, Branie (2013), stond op de shortlist van de Biografieprijs 2014. Haar meest recente werk is De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares, de biografie van kunstenares en
kunstmecenas Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht (1912-2013).

reserveren met opgave van naam en telefoonummer via [email protected] of 020-3700210 tussen 14.00 en 16.00 uur

Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

De bezoekers hebben in volgorde van binnenkomst recht op een plaats in de voorzaal. 

zaal open 19.30 | aanvang 20.00 | toegang € 5 (contant betalen vóór aanvang) | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto