In deze nieuwe reeks vertellen biografen over hun object van studie: Amsterdammers die een rol vervulden in het culturele of maatschappelijke leven van hun tijd.
Biograaf Koen Hilberdink spreekt over het bewogen leven van uitgever en boekhandelaar Johan Polak (1928 -1992).
In JBWP Het leven van Johan Polak, vlecht Hilberdink de kwaliteiten van Polak als uitgever, zijn getroebleerde houding ten aanzien van liefde en seksualiteit, de homo-emancipatie en de geschiedenis van een belangrijke uitgeverij tot een sterk relaas dat de controverse niet schuwt.
Koen Hilberdink was biograaf van Paul Rodenko en Hans Lodeizen en werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te Amsterdam.
Johan Polak (1928-1992) groeide op in een ‘liberaal joods milieu met sterk atheistische en sociaaldemocratische inslag’. Dit ogenschijnlijk idyllische bestaan werd bruut verstoord door de vroege dood van zijn vader en de Duitse bezetting vlak daarna. Deze ingrijpende gebeurtenissen en de verhouding met zijn moeder bepaalden voor een groot deel Polaks verdere leven.
De drama’s uit zijn jeugd worden door Koen Hilberdink in verband gebracht met de oprichting van uitgeverij Polak & Van Gennep in 1962. Polak gaf op fraaie wijze het werk uit van onder anderen Boutens, Leopold, Gorter, Bloem en Ida Gerhardt. Maar ook grote internationale namen als
Marguerite Yourcenar, James Purdy en Witold Gombrowicz wist hij aan zich te binden. Evenals Gerard Reve, die hij van alle naoorlogse auteurs het meest bewonderde en met wie hij een uiterst complexe verhouding kreeg. Daarnaast begon Polak de al even vermaarde Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam. Het werd een centrum van activiteiten, zowel politiek als literair, en Johan werd een bekende Amsterdammer. Uitvoerig komt ook Polaks rol aan de orde in de emancipatie van homoseksuelen in de jaren zestig. Hilberdink beschrijft openlijk Polaks persoonlijke seksuele bevrijding.
‘Ik ben joods, ik ben homoseksueel, zo lelijk als een paard en ik ben miljonair. Je denkt toch niet dat ik iets moois van de mensen te verwachten heb.’
Johan Polak
Reserveren alleen met naam en telefoonnummer: [email protected] of telefonisch via 020-3700210 tussen 14:00 en 16:00 uur.
Afzeggen? Graag bijtijds doorgeven in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.
zaal open 19.30 | aanvang 20.00 | toegang €5 (contant betalen vóór aanvang) | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto