Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923). Dat 100 jaar oude boek is ‘eeuwig mooi’ - net als het haar van Rosa Overbeek.
Maar Thijssen was zoveel méér. Hij schreef klassiekers als de De gelukkige klas en Het grijze kind. En in zijn ogen was en bleef hij vooral onderwijzer. ‘Slechts’ 23 jaar stond hij voor de klas maar daarna diende hij het onderwijs als bestuurder van de onderwijzersvakbond en als socialistisch politicus.
Hij wilde dingen uitleggen: een beeld geven van de ‘kinderziel’, van de universele angst ‘er niet bij te horen’, de ongelijke kans op ontplooiing, het belang van professionele autonomie van de leerkracht en de waarde van de schoolklas als gemeenschap. Thema’s die ook zijn eigen levensgeschiedenis weerspiegelen van vroeg vaderloze schoenmakerszoon in de Jordaan tot Tweede Kamerlid.
Peter-Paul de Baar is historicus en journalist. Hij is mede-oprichter en bestuurder van het Theo Thijssen Museum in Amsterdam en was hoofdredacteur van het historisch maandblad Ons Amsterdam. Met Rob Grootendorst bezorgde hij het verzameld werk van Theo Thijssen.
'Dertig jaar lang verdiepte Peter-Paul de Baar zich in het leven van Theo Thijssen. (...) Zijn biografie is geschreven in een aangenaam luchtige stijl en blijft gelukkig weg van gespeculeer: De Baar beperkt zich tot wat hij weet, en dat is ongelooflijk veel.' (Volkskrant 10 nov. 2023)
DATUM EN TIJD Donderdag 11 januari | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met Groene Stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis
bestel kaartjes