Pinto literair

Biograaf Annet Mooij over Ischa Meijer

15 februari 20:00 - 22:00

Ischa Meijer (1943-1995) was een fenomeen. Beroemd, berucht, geducht en onweerstaanbaar geestig. In het leven van vele vrienden en talloze vriendinnen liet hij een onuitwisbare indruk achter. In zijn duizelingwekkend veelzijdige loopbaan stonden twee grote liefdes centraal: de journalistiek en het theater. Als interviewer met een diepgaande interesse in mensen en een feilloos oog voor hun zwakke plekken en blinde vlekken stuwde hij het genre van het persoonlijk vraaggesprek tot grote hoogte op. 

In Alles gaat op vroeger terug beschrijft en doorgrondt Annet Mooij op basis van een groot aantal bronnen Ischa Meijers even creatieve als destructieve leven, dat werd getekend door zijn dramatische jeugd. Als baby overleefde hij samen met zijn ouders de verschrikkingen van Bergen-Belsen, waarna hij opgroeide in een getraumatiseerd joods gezin. De overmijdelijke breuk met zijn ouders bleef schrijnen als een open wond en werd de bron van zijn enorme scheppingsdrang. In deze fraai geschreven en meeslepende biografie wordt het complexe mozaïek dat Ischa Meijer was voor het eerst volledig gelegd. 

Alles gaat op vroeger terug is de derde biografie van de hand van schrijfster en onderzoeker Annet Mooij. Branie (1914) over de actrice en feministe Mina Kruseman stond op de shortlist van de Biografieprijs. In 2018 verscheen De eeuw van Gisèle - haar eveneens alom geprezen biografie van Gisèle van Waterschoot van de Gracht.

bestel kaartjes