Pinto literair

Biograaf Arjen Fortuin over Geert Van Oorschot

15 september 20:00 - 22:00

In de serie De Biograaf vertellen biografen over hun object van studie: Amsterdammers die een rol vervulden in het culturele of maatschappelijke leven van hun tijd.

Criticus, columnist en NRC -redacteur Arjen Fortuin vertelt over leven en werk van Geert van Oorschot. Hij schreef de biografie Geert van Oorschot, uitgever die verscheen in 2015.

Geert van Oorschot (1909-1987) was een van de spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij ontdekte verschillende belangrijke Nederlandse schrijvers als Gerard Reve, Jan Hanlo, M. Vasalis, Hanny Michaelis en J.J. Voskuil en gaf jarenlang hun werk uit.

Van Oorschot was de grondlegger van de Russische Bibliotheek, ontstaan uit een combinatie van gezocht geld, deskundige vertalers en klassieke boekverzorging. De reeks vestigde de reputatie van de uitgeverij en liet Nederland kennis maken met het Rusland van de 19e Eeuw.

De energie van Geert van Oorschot was bijna bovenmenselijk. Hij bestierde de uitgeverij, onderhield veel contacten en correspondenties met kunstenaars en schrijvers en vond tijd om zelf te schrijven. Zo publiceerde hij onder het pseudoniem R.J. Peskens Twee vorstinnen en een vorst en Mijn tante Coleta, waarin hij zijn jeugdjaren in Vlissingen beschrijft. Beide zouden de meest winstgevende publicaties van de uitgeverij worden.

Arjen Fortuin schrijft ‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven’. Zijn temperament zat Van Oorschot regelmatig in de weg; de contacten zowel professioneel als privé waren stormachtig. Hij was een man van het grote gebaar, de overdrijving en mooie verhalen. Met zijn biografie schreef Fortuin ook een boek over Nederland in de tweede helft van de 20e Eeuw.

DATUM EN TIJD Donderdag 15 september | Αanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Eindtijd 22.00 uur | Entree € 6,00 | Op vertoon van Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden Huis De Pinto gratis

KAARTVERKOOP IN HUIS DE PINTO Tijdens openingsuren overdag zijn ook enkele kaarten tegen contante betaling verkrijgbaar.

bestel kaartjes