Pinto Literair

De Biograaf met Koen Hilberdink

18 april 20:00 - 22:00

Strijd om de ziel is een biografie van psychiater en psycho-analyticus P.C. Kuiper (1919-2002). Kuiper werd aan het eind van de 20e eeuw bekend als de psychiater die zelf depressief werd. Hij publiceerde daarover Ver heen. Verslag van een depressie, dat uitgroeide tot een bestseller. 

In Strijd om de ziel vertelt Koen Hilberdink het verhaal dat voor de lezers van Kuipers boek verborgen moest blijven. Rode draden daarin zijn de worsteling met het geloof en zijn seksuele identiteit, en zijn terugkerende depressies. Kuiper was een van de boegbeelden van de psychiatrie en psychoanalyse in Nederland. Hilberdink toont hoe de psychiatrie destijds depressie en homoseksualiteit 'behandelde'. 

Piet Kuiper was in veel opzichten een kleurrijk figuur. Zijn colleges psychopathologie in de klassieke college-zaal in Paviljoen II waren legendarisch. Voor aanvang was hij gespannen maar eenmaal achter het katheder barstte hij los. In witte doktersjas en geflankeerd door assistenten, sprak hij met flair en gevoel voor theater over psychiatrie en psychoanalyse. 

Koen Hilberdink is biograaf. Hij promoveerde op eeen biografie van Paul Rodenko (2000). In november 2007 verscheen zijn biografie van Hans Lodeizen. In 2017 oogstte hij veel lof voor zijn biografie over uitgever Johan Polak.

DATUM EN TIJD Donderdag 18 april | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes