UITVERKOCHT
Apotheek Oey beschrijft de familiegeschiedenis van Oey Tjeng Sit en Liesje Oey-de Vita, die met hun kinderen eind jaren '50 een huis betrokken op de Prinsengracht, aan de rand van de Jordaan in Amsterdam. Ze woonden boven de zaak die later bekend werd als Apotheek Oey. Het boek vertelt de opmerkelijke geschiedenis van een apotheker die meer kunstenaar was dan farmaceut en een vrouw die als veelgeprezen universitair docent ten onder ging aan een tirannieke professor, onoverkomelijke democratiserings-perikelen en de gevolgen van een zware depressie.
Biograaf en theatermaker René Oey interviewde tal van tijdgenoten van zijn ouders en put uit brieven van Liesje en Sit. Hij vertelt openhartig hoe het voor hem, zijn tweelingzus en jongere broer was om op te groeien in dit intellectuele kunstenaarsnest tijdens de jaren '60 en '70.
Apotheek Oey werpt een blik op de kleinste en rumoerigste apotheek van Amsterdam, waarboven een wereld schuil ging waar de verbeelding aan de macht was. Sit was een Javaanse Chinees die in 1938 naar Nederland kwam om geneeskrachtige planten te bestuderen, maar vooral om beeldend kunstenaar te worden. Het werk van Oey Tjeng Sit is aangekocht door tal van musea.
De huiskamer van de familie Oey-de Vita boven de apotheek, is een salon waar de bohème van de Amsterdamse kunstwereld ontvangen wordt. Schrijvers en dichters als W.F. Hermans, Hans Faverey en Charlotte Mutsaers en kunstenaars als Mauk Escher, Jan Roeland en Peter Vos, de fotografen Dolf Toussaint en Koen Wessing, neerlandici, communisten en hoogleraren weten de weg naar Apotheek Oey te vinden.
De avond wordt opgeluisterd door het duo Blue Lines met Raoul van der Weide op contrabas en Michiel Scheen op piano.
DATUM EN TIJD Donderdag 14 december | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met Groene Stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis
bestel kaartjes