LezingSprekend Mokum

De Amsterdamse diamantindustrie

11 juni 20:00 - 22:00

In de reeks Sprekend Mokum presenteert Huis De Pinto historische lezingen, ooggetuigenverhalen en filmbeelden over de geschiedenis van onze stad. Met deze keer...

Cultuurhistoricus Daniël Metz vertelt op 11 juni over de Amsterdamse diamantindustrie. Amsterdam was in de negentiende eeuw hét centrum van de diamantindustrie.

Veel diamantklovers, -snijders, -slijpers, -zagers, -verstellers en schijvenschuurders werkten aan de oostkant van het centrum. In eerste instantie werkten zij thuis. Na 1870 kwamen er zoveel ruwe diamanten uit Zuid-Afrika, dat er meerdere diamantfabrieken ontstonden. Na 1910 nam Antwerpen de leidende positie als diamantstad over van Amsterdam. Voor wie goed kijkt zijn de voormalige diamantslijperijen nog in het straatbeeld terug te vinden.

Cultuurhistoricus Metz vertelt ons hoe deze bedrijfstak eruit zag en wie er werkten. En wat maakt een diamant en het ambacht van de diamantslijper nou eigenlijk zo specifiek? Kom op 11 juni naar Huis de Pinto en hoor er alles over via lezingen, film en interactie.

De tweede spreker is George Hamel, gemmoloog en gecertificeerd taxateur van edelstenen, juwelen en zilver. Hij zal vertellen over het bijzondere karakter van diamanten, het taxeren en het vak van diamantbewerker.


19.30 deuren open | 20.00 aanvang programma
entree €5 (alleen contant, géén pin) | €3,50 studenten | vrienden gratis
reserveren aanbevolen via sprekendmokum@huisdepinto.nl