Expositie

Opening Expositie Couleur Locale

1 oktober 15:00 - 16:30

Op 1 oktober 2022 opent de nieuwe expositie in de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat te Amsterdam onder de titel Couleur Locale.  De opening van de expositie vindt plaats in Huis De Pinto.

Kunstenaar René Smulders heeft speciaal voor deze expositie dertig werken gemaakt voor de dertig vitrines in de Sint Antoniesbreestraat. Hij ging, gewapend met een fotocamera, in de straat op zoek naar de beeldbepalende kleuren. Smulders koos er tien uit en maakte van elke kleur drie kunstwerken. Hij noemt zijn werken schilderijen, terwijl het uit hout gezaagde vormen zijn die hij heeft gekleurd. De verf maakt hij zelf met pigmenten die hij overal vandaan haalt. Je zou deze expositie kunnen zien als een ode aan de veelkleurigheid van de stad.

De expositie wordt georganiseerd onder auspiciën van de Stichting Kunst en Cultuur Amsterdam Centrum. Zij heeft onder meer als doel om via de vitrines in de Sint Antoniesbreestraat kunst in de openbare ruimte te laten zien. In de afgelopen 20 jaar zijn talloze exposities georganiseerd. 

Bij iedere expositie wordt een begeleidend boekje uitgegeven. In de catalogus van Couleur Locale zijn alle weken van Smulders opgenomen. Verder staat er een interview in met de kunstenaar van journaliste Julia Vié en een essay over kleuren van Mila Lanfemeijer. De vormgeving is van Victor Levie. De catalogus is te koop via de website van de stichting (www.kunstencultuurcentrum.nl) en bij boekhandel Pantheon in de Sint Antoniesbreestraat 134.

Huis De Pinto verwelkomt u graag om 15.00 uur om de opening van Couleur Locale bij te wonen. Om 15.30 zijn er enkele sprekers, en is er gelegenheid tot een drankje.