Piet van Eeghen legde niet alleen het Vondelpark aan, hij nam ook het initiatief tot sociale woningbouw, toen de meeste Amsterdammers nog in krotten woonden. Ook stond hij aan de wieg van het uiterst moderne Prinsengracht-ziekenhuis en maakte hij zich sterk voor de opvang van prostituees en ‘verwilderde’ jongeren.
Laura van Hasselt promoveerde op de biografie Geld, geloof en goede vrienden. Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam 1816-1889. Ze beschrijft met verve en gedetailleerd de ingrijpende veranderingen die de hoofdstad in de 19e eeuw onderging. Ze bendarukt de rol en betekenis van Van Eeghens doopsgezinde netwerk, zowel persoonlijk als zakelijk, alsook het belang van vermogend te zijn. Want hoewel koopman Van Eeghen formeel geen enkele functie in het stadsbestuur had, was hij achter de schermen de motor van veel belangrijke - vaak sociale - bouwprojecten. In een tijd waarin de lokale overheid bitter weinig ondernam. Als kunstverzamelaar legde hij de basis voor zowel het Rijksmuseum als het Stedelijk Museum. Laura van Hasselt haalt met deze meeslepende biografie Piet van Eeghen eindelijk uit de schaduw.
DATUM EN TIJD Donderdag 12 oktober | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met Groene Stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis
bestel kaartjes