Pinto literair

Biograaf Judith Koelemeijer over Etty Hillesum

9 februari 20:00 - 22:00

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogst persoonlijk, zeldzaam eerlijk en tegelijkertijd volstrekt universeel. 

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914 - 1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden?

Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte toch weet te ontworstelen. Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf. 

Judith Koelemeijer (1967) is schrijver van literaire non-fictie. Zij brak door in 2001 met Het zwijgen van Maria Zachea, waarvan meer dan 350.000 exemplaren werden verkocht. 

‘Het knappe aan Koelemeijers biografie is dat ze verschillende, ook onbekende kanten en gezichtspunten laat zien van een leven dat al zo goed gedocumenteerd leek. Ze oordeelt niet, ze werpt zich niet op als de psycholoog van haar onderwerp. En het minstens zo knappe is de manier waarop ze dit verhaal heeft verteld…. En dan heeft ze ook nog een voortreffelijke pen. Als ik een jury was bekroonde ik deze biografie meteen.’ (Marjoleine de Vos, NRC 26-10-2022)

DATUM EN TIJD Donderdag 9 februari | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes